Інтеграція виробничої практики у проєктно-інноваційну підготовку фахівців у сфері дизайну - Штайнер, Тетяна Віталіївна; Страутман, Лінда Леонідівна; Шедіна, Світлана Віталіївна; Лісовська, Ольга Михайлівна; Підлубна, Ірина Леонідівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті розглянуто особливості інтеграції виробничої практики у проєктно-інноваційну підготовку фахівців у сфері дизайну в умовах використання інноваційних методів та практикоорієнтованих підходів. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні педагогічних умов і визначенні ролі виробничої практики у формуванні професійних компетентностей майбутніх дизайнерів, а також у визначенні ефективності використання проєктно-орієнтованого навчання, дизайн-мислення та кейс-методів для забезпечення практичної спрямованості підготовки. Методи дослідження включали аналіз науково-педагогічної літератури з проблем професійної та дизайн-освіти, порівняльний аналіз існуючих моделей підготовки фахівців, узагальнення практичного досвіду організації виробничої та проєктної практики, а також методи педагогічного експерименту та систематизації отриманих даних. Особлива увага приділена опису інноваційних підходів до організації виробничої практики, які сприяють формуванню практикоорієнтованих компетентностей, розвитку критичного мислення, креативності та здатності до самостійного прийняття професійних рішень. Результати дослідження показали, що інтеграція виробничої практики у проєктно-інноваційну підготовку дозволяє підвищити ефективність формування професійної культури майбутніх дизайнерів, забезпечує поєднання теоретичної та практичної складових навчання, а також створює умови для реалізації міждисциплінарних та інноваційних освітніх проєктів. Встановлено, що використання практикоорієнтованих та інноваційних методів навчання сприяє розвитку професійної компетентності студентів і формує готовність до виконання складних проєктних завдань у сучасних умовах креативних індустрій. Висновки статті підкреслюють, що інтеграція виробничої практики у проєктно-інноваційну підготовку фахівців у сфері дизайну є ефективним засобом забезпечення практикоорієнтованості професійної освіти, сприяє підвищенню рівня професійної готовності майбутніх фахівців та створює основу для впровадження новітніх педагогічних технологій в освітній процес. Результати дослідження можуть бути використані для модернізації програм професійно-практичної підготовки дизайнерів, оптимізації виробничої практики та впровадження інноваційних методів у систему дизайн-освіти.