Сутність і структура управлінської компетентності майбутніх фахівців з кібербезпеки - Гузар, Богдан Ярославович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті здійснено комплексний теоретичний аналіз сутності та структури управлінської компетентності майбутніх фахівців з кібербезпеки в контексті сучасних викликів цифрового суспільства, глобалізації інформаційного простору та зростання рівня кіберзагроз. Обґрунтовано, що ефективна професійна діяльність фахівців з кібербезпеки передбачає не лише наявність спеціальних технічних знань і навичок, а й сформовану здатність до управління процесами, ресурсами, персоналом та ризиками у сфері інформаційної безпеки. Доведено, що управлінська компетентність є важливою складовою професійної компетентності майбутніх фахівців з кібербезпеки та виступає інтегративною характеристикою їх готовності до виконання управлінських функцій у професійній діяльності. Уточнено зміст поняття «управлінська компетентність майбутніх фахівців з кібербезпеки», яку визначено як здатність особистості ефективно здійснювати управлінську діяльність у сфері кібербезпеки на основі системи професійних знань, управлінських умінь, практичного досвіду, ціннісних орієнтацій, відповідальності та здатності до самоаналізу й саморозвитку. На основі узагальнення наукових підходів вітчизняних і зарубіжних дослідників виокремлено структурні компоненти управлінської компетентності, зокрема мотиваційно-ціннісний, когнітивний, операційно-діяльнісний, комунікативний та рефлексивно-оцінний, розкрито їх зміст та взаємозв’язок.