Змістові аспекти національно-патріотичного виховання учнівської молоді - Івах, Світлана; Паласевич, Ірина (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті висвітлено ключові аспекти національно-патріотичного виховання, орієнтованого передусім на формування патріотичних цінностей і національної свідомості учнівської молоді. Підкреслено, що воно ґрунтується на глибокому культурно-історичному досвіді українського народу, збереженні та переданні його унікальних традицій, звичаїв, духовної спадщини й вікової мудрості. Обґрунтовано, що сучасна система національно-патріотичного виховання молоді вибудовується як цілісна триєдина модель, у якій теоретична підготовка тісно інтегрується з практичною соціальною діяльністю. Громадсько-патріотична компонента сьогодні орієнтується на формування активної соціальної суб’єктності та медіаграмотності, що забезпечує стійкість особистості в умовах інформаційної війни та складних соціальних трансформацій. Водночас військово-патріотичне виховання еволюціонує від репродуктивного вивчення теорії до практико-орієнтованого вишколу, де героїка минулого та подвиги сучасних захисників слугують етичним і мотиваційним підґрунтям становлення свідомого громадянина. Визначальну роль у цьому процесі відіграє духовно-моральна домінанта, яка виступає внутрішнім стрижнем становлення особистості. Саме вона забезпечує глибоку інтеріоризацію національних цінностей, перетворюючи знання про державність, мову та етнокультурні традиції на стійкі внутрішні переконання й особистісну життєву філософію. Узагальнювальним концептуальним чинником усієї системи виступає українська національна ідея, яка сприяє формуванню морально зрілої, відповідальної та патріотично налаштованої молоді, спроможної до активної участі в державотворенні й захисті національних інтересів. Як перспективний напрям подальших наукових розвідок визначено аналіз інноваційних форм та методів національно-патріотичного виховання учнівської молоді у позакласній виховній роботі закладів загальної середньої освіти.