Готовність до анімаційної спортивної діяльності як важливий складник професійної компетентності майбутніх учителів фізичної культури - Ткачов, Артем Сергійович; Ткачова, Наталія Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Стаття присвячена проблемі формування готовності майбутніх учителів фізичної культури до анімаційної спортивної діяльності як важливого складника їхньої професійної компетентності в умовах сучасної педагогічної освіти. Мета статті – визначити суть і роль анімаційної спортивної діяльності в системі сучасного фізичного виховання учнів та проведення оздоровчої роботи з ними, схарактеризувати готовність майбутніх учителів фізичної культури до цієї діяльності як важливий складник їхньої професійної компетентності. У публікації визначено, що формування професійної готовності майбутніх учителів фізичної культури є однією з ключових проблем у сучасній науковій літературі, причому робота цього вчителя суттєво відрізняється від діяльності вчителів інших навчальних предметів. Це зумовлено тим, що фізична культура є не лише навчальною дисципліною, але й важливим складником процесу формування здорового способу життя особистості, забезпечення її фізичного й морального розвитку. Одним із перспективних засобів підвищення якості професійної діяльності вчителя фізичної культури є анімаційна спортивна діяльність, яка сьогодні посідає важливе місце в системі сучасного фізичного виховання та оздоровчої роботи. Зазначена діяльність являє собою вид активності учнів, що поєднує фізичні вправи, ігри та розваги для покращення здоров’я школярів, організації дозвілля та згуртування в єдину команду. Анімаційна спортивна діяльність школярів реалізує такі важливі функції: компенсаційну, оздоровчу, стабілізуючу, освітню, інформаційну, удосконалюючу, холістичну тощо. У дослідженні також визначено, що готовність майбутнього учителя фізичної культури до анімаційної спортивної діяльності є особистісним утворенням фахівця, що являє собою сукупність його професійних знань, умінь і навичок, індивідуальних якостей та забезпечує успішність цієї діяльності.