Гейміфікація як педагогічний інструмент у підготовці майбутніх учителів інформатики: теоретичне підґрунтя та компетентнісний фреймворк - Іщенко, Ярослав Сергійович; Семенов, Микола Анатолійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Дослідження спрямоване на теоретичне обґрунтування гейміфікації як педагогічного інструменту підготовки майбутніх учителів інформатики та розробку компетентнісного фреймворку, що визначає структуру, критерії та рівні готовності фахівця до впровадження гейміфікованих підходів у професійну діяльність. Методи. Для досягнення поставленої мети застосовано комплекс теоретичних методів: аналіз психолого-педагогічної, методичної та фахової літератури для з’ясування стану розробленості проблеми; синтез та узагальнення наукових підходів для уточнення понятійно-категоріального апарату дослідження; систематизація та класифікація для впорядкування підходів та інструментів гейміфікації; моделювання для розробки компетентнісного фреймворку готовності майбутнього вчителя інформатики до гейміфікації освітнього процесу. Результати. Уточнено сутність поняття «гейміфікація» в контексті підготовки вчителя інформатики як педагогічної технології, що передбачає системне впровадження ігрових елементів, механік та динамік в освітній процес закладу вищої освіти. Систематизовано теоретичні засади гейміфікації: принципи, елементи, механіки, динаміки. Розроблено авторську багатовимірну класифікацію підходів до гейміфікації за рівнем інтеграції в освітній процес, за домінуючими ігровими механіками, за типом цифрового інструментарію, за етапами впровадження. Обґрунтовано компетентнісний фреймворк готовності майбутнього вчителя інформатики до гейміфікації, що включає структурні компоненти (мотиваційний, когнітивний, діяльнісний, особистісний), критерії сформованості (потребовий, інформаційний, діяльнісний, рефлексивний) та рівні готовності (початковий, середній, достатній, високий). Висновки. Гейміфікація є перспективним педагогічним інструментом підготовки майбутніх учителів інформатики, що потребує цілеспрямованого формування відповідної готовності фахівців. Запропонований компетентнісний фреймворк може слугувати основою для розробки діагностичного інструментарію, проєктування освітніх програм та моніторингу якості підготовки педагогічних кадрів у галузі IT освіти.