Формування причинно-наслідкових зв’язків у школярів під час вивчення геологічних процесів - Водяний, Олег Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті розкрито проблему формування причинно-наслідкових зв’язків у школярів у процесі вивчення геологічних процесів у курсі географії. Обґрунтовано значення розвитку причинно-наслідкового мислення як важливої складової пізнавальної діяльності учнів, що забезпечує глибоке розуміння природних явищ, закономірностей розвитку земної кори та взаємозв’язків між компонентами географічної оболонки. Проаналізовано психолого-педагогічні засади формування причинно-наслідкових зв’язків у шкільному віці та їх роль у становленні логічного, системного й критичного мислення. Визначено дидактичні можливості змісту тем, пов’язаних з ендогенними та екзогенними геологічними процесами, для розвитку в учнів уміння встановлювати причини виникнення явищ, прогнозувати їх наслідки та оцінювати вплив на природне середовище й діяльність людини. Особливу увагу приділено методам і прийомам навчання, що сприяють активізації пізнавальної діяльності школярів, зокрема використанню проблемних запитань, навчальних ситуацій, аналізу географічних карт і схем, моделювання геологічних процесів, а також роботі з причинно-наслідковими ланцюгами та логічними схемами. Показано, що систематичне застосування таких методів підвищує рівень усвідомленості навчального матеріалу та сприяє формуванню цілісного уявлення про динаміку геологічних процесів. Зроблено висновок, що цілеспрямоване формування причинно-наслідкових зв’язків під час вивчення геологічних процесів підвищує ефективність навчання географії, сприяє розвитку природничо-наукового мислення учнів та формує основу для екологічно відповідального ставлення до довкілля.