Трансформація інструментарію професійної освіти: поєднання онлайн-навчання та високотехнологічних симуляційних тренажерів - Постова, Світлана Анатоліївна; Мисюк, Олександра Юріївна; Черняк, Юрій Григорович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті розглянуто актуальну проблему модернізації підготовки майбутніх ІТ-фахівців у закладах фахової передвищої освіти через синтез онлайн-навчання та симуляційних технологій. Мета. Дослідження спрямоване на розробку педагогічної моделі, яка враховує специфіку швидкої зміни технологій, особливості STEM-парадигми та виклики воєнного часу в Україні. Методи. Методологічну основу становить системний аналіз наукових джерел щодо цифровізації освіти, застосування віртуальної і доповненої реальності в професійній підготовці, адаптивного навчання та проєктно-орієнтованих методик. Використано структурно-функціональний підхід для виокремлення компонентів моделі та моделювання освітнього процесу в умовах інтеграції різнотипних технологій. Результати. Розроблено чотирикомпонентну концептуальну модель, що інтегрує технологічний блок (трирівнева архітектура цифрових інструментів від онлайн-платформ до інтегрованих екосистем), педагогічний (inquiry-based learning з поетапним ускладненням симуляційних сценаріїв), адаптивний (індивідуальний підхід на основі оцінювання рівня та потреб користувача) та контекстуальний (принципи технологічної компенсації, безперервності, значущості в контексті післявоєнних викликів) аспекти. Обґрунтовано систему персоналізації, що складається з п’яти компонентів, а саме: механізми початкової діагностики технічних компетентностей і когнітивних стилів, постійне відстеження прогресу, побудова модульних індивідуальних траєкторій для різних профілів (програмування, системне адміністрування, креативні технології), багаторівневий зворотний зв’язок і розвиток усвідомленого навчання. Запропоновано трикомпонентну програму підготовки викладачів, що включає технологічне оволодіння інструментами на базовому, проміжному та поглибленому рівнях, педагогічну трансформацію ролі від транслятора до фасилітатора навчання та систему неперервного професійного вдосконалення через навчальні спільноти. Висновки. Доведено, що інтеграція онлайн-навчання та симуляційних тренажерів створює ефективне середовище для розвитку міждисциплінарних компетентностей, необхідних сучасним ІТ-фахівцям. Встановлено критичну роль готовності викладачів до роботи з інноваційними технологіями як передумови успішної трансформації освітнього процесу.