Використання мобільних застосунків для формування іншомовної компетентності у молодших школярів - Гаращук, Кирило Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: За умов масового використання мобільних пристроїв дітьми молодшого шкільного віку мобільні застосунки розглядаються як перспективний засіб навчання іноземної мови, що інтегрує ігрові механізми, наочність, інтерактивну взаємодію та можливості індивідуалізації навчання. Разом із тим, незважаючи на зростаючу зацікавленість педагогічної спільноти й дослідників цифровими освітніми ресурсами, питання їх науково обґрунтованого й методично виваженого використання у формуванні іншомовної компетентності молодших школярів і досі залишається недостатньо опрацьованим. Метою статті є теоретично обґрунтувати та емпірично перевірити ефективність використання мобільних застосунків у процесі формування іншомовної компетентності молодших школярів. Методи. У межах дослідження застосовано методи теоретичного й концептуального аналізу наукових джерел, порівняльного аналізу педагогічних підходів, структурно-функціонального осмислення, узагальнення педагогічного досвіду, а також аналіз результатів спостережень за навчальною діяльністю молодших школярів. Результати. Було визначено структурні компоненти іншомовної компетентності, які найбільш ефективно формуються за допомогою мобільних застосунків. Обґрунтовано педагогічні умови та методичні особливості впровадження цифрових ресурсів у навчальний процес, включно з інтеграцією у підручники, використанням ігрових форматів, диференціацією завдань та педагогічним супроводом. Емпірично підтверджено, що мобільні застосунки сприяють підвищенню рівня засвоєння лексики, граматики, розвитку аудіювання, говоріння, читання та самостійної навчальної діяльності. Висновки. У результаті проведеного дослідження було теоретично обґрунтовано та емпірично перевірено ефективність використання мобільних застосунків у формуванні іншомовної компетентності молодших школярів.