Міждисциплінарний підхід до навчання викладачів через інтеграцію дизайну та технологічних інновацій - Рідей, Наталія Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Сучасна трансформація вищої освіти, зумовлена цифровізацією, зростанням ролі креативної економіки та впровадженням інноваційних технологій, актуалізує потребу впереосмисленні підходів до професійного розвитку викладачів. Традиційні моделі підвищення кваліфікації дедалі менше відповідають динаміці освітніх змін, що зумовлює необхідність інтеграції міждисциплінарних практик, зокрема поєднання дизайну як методології проєктування освітнього досвіду та технологічних інновацій як інструментального середовища його реалізації. Метою дослідження є концептуалізація та моделювання інтегрованої системи навчання викладачів, зорієнтованої на формування інноваційного педагогічного мислення та цифрових компетентностей. У процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема аналіз і синтез наукових джерел, порівняльний аналіз освітніх підходів, систематизацію та узагальнення теоретичних положень, а також метод моделювання для побудови міждисциплінарної структури навчання викладачів. У результатідослідження обґрунтовано сутність міждисциплінарного підходу в підготовці викладачів, визначено роль дизайну та технологічних інновацій як взаємодоповнювальних компонентів освітнього процесу. Запропоновано концептуальну схему інтеграції педагогічних, дизайнерських і технологічних елементів, аналітично узагальнено практики та інструменти їх поєднання, а також розроблено алгоритм міждисциплінарного навчання викладачів, що має циклічний і адаптивний характер. У висновках зазначено, що інтеграція дизайну та технологічних інновацій у процес навчання викладачів сприяє формуванню цілісної системи професійного розвитку, підвищує рівень готовності викладачів до освітніх трансформацій та відповідає сучасним викликам цифрового суспільства. Отримані результати можуть бути використані в практиці підвищення кваліфікації викладачів і слугувати основою для подальших наукових досліджень у сфері інноваційної педагогіки.