Роль юридичної психології у формуванні комунікативної компетентності як професійно значущої якості особистості офіцера системи психологічного забезпечення курсантів (слухачів) закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання - Тюріна, Валентина; Зорій, Ярослав (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Обґрунтовано актуальність проблеми формування і розвитку комунікативної компетентності як професійно значущої якості особистості майбутніх офіцерів системи психологічного забезпечення курсантів (слухачів) закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання в умовах воєнного стану. Дано визначення поняття «комунікативна компетентність». Показано, що заклад вищої освіти зі специфічними умовами навчання– це унікальне освітнє середовище, що характеризується посиленою дисципліною, ієрархічною структурою, постійним психоемоційним напруженням та жорсткою професійною ідентифікацією. У цьому середовищі комунікативна компетентність офіцера системи психологічного забезпечення є критично значущою якістю. Показано, що Юридична психологія виступає ключовим чинником формування комунікативної компетентності, оскільки вона забезпечує правову та етичну рамку для спілкування. Юридична психологія надає психологу знання про психологію правосвідомості, психологію свідчень та сугестії, що дозволяє будувати комунікацію на принципах об’єктивності, конфіденційності та законності. У структурі комунікативної компетентності виділено чотири ключові компоненти: когнітивний, поведінковий, емоційний, етичний. Показано, що комунікативне середовище закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання має низку особливостей, які ускладнюють комунікацію та підвищують вимоги до комунікативної компетентності офіцера-психолога. До числа таких особливосте відносяться ієрархічність та субординація, стрес та психоемоційне напруження, професійна ідентифікація, конфіденційність та службова таємниця. Показано, що комунікативна компетентність є інструментом, що забезпечує не лише якість діагностичної та консультаційної роботи, а й загальну психологічну безпеку освітнього середовища ЗВО зі специфічними умовами навчання. При цьому юридична психологія виконує роль методологічного фільтра для комунікативної компетентності офіцера-психолога, забезпечуючи, щоб спілкування з курсантами було не лише емпатійним, а й правомірно обґрунтованим, об’єктивним та захищеним від професійних ризиків. Юридична психологія трансформує загальнопсихологічні навички у вузькоспеціалізовані професійні інструменти. Юридична психологія перетворює комунікативну компетентність на професійний інструмент, що функціонує у жорстких правових та етичних рамках, необхідних для роботи з курсантами закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання.