Ігрові технології як інструмент формування життєвих компетентностей у дітей дошкільного віку - Любченко, Інна Іванівна; Малишева, Леся Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті досліджується роль ігрових технологій як інструмента формування життєвих компетентностей у дітей дошкільного віку в умовах компетентнісного підходу. Автори аналізують сучасні теоретичні концепції компетентнісного розвитку дитини, зокрема інтеграцію пізнавальної, соціальної, мовленнєвої та життєвої сфер у дошкільній освіті. Розглянуто основні види ігрових технологій, які активно застосовуються у педагогічній практиці: дидактичні та сюжетно-рольові ігри, інтерактивні вправи, навчальні проєкти та ігри з елементами моделювання реальних життєвих ситуацій. Доведено, що ігрові технології сприяють формуванню соціальної адаптації, комунікативних навичок, самостійності та життєвої компетентності дітей, а також стимулюють їх творчу та пізнавальну активність. Педагогічні умови ефективного застосування ігрових методів включають створення розвивального середовища, інтеграцію різних видів діяльності, системну взаємодію з однолітками та активне партнерство з батьками. У статті надано методичні рекомендації для педагогів дошкільних закладів щодо використання ігрових технологій як інструмента формування життєвих компетентностей. Висвітлено перспективи подальших досліджень, зокрема розробку диференційованих моделей формування компетентностей, оцінювання ефективності ігрових методик та інтеграцію цифрових технологій у освітній процес.