Конструювання алгебраїчних задач в особливих умовах навчання - Радченко, Сергій (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні підходи до конструювання змісту алгебраїчних задач як дидактичного інструменту, спрямованого на розвиток математичного мислення, формування логіко-операційних навичок та підтримання когнітивної активності здобувачів освіти в умовах обмежених ресурсів та нестандартного освітнього середовища.Мета статті – визначити теоретико-методичні засади конструювання алгебраїчних задач в особливих умовах навчання, зокрема в дистанційних, змішаних та кризових форматах, а також проаналізувати специфіку підходів до адаптації змісту навчального матеріалу з урахуванням індивідуальних освітніх потреб здобувачів та забезпечення ефективного засвоєння алгебраїчних компетенцій. У процесі дослідження застосовано такі методи, як теоретичний аналіз наукової літератури (контент-аналіз і систематизація порівняльний метод, методи моделювання й прогнозування. У результатах дослідження визначено основні методичні та психолого-педагогічні засади конструювання алгебраїчних задач для здобувачів із різними освітніми потребами в умовах дистанційного, змішаного та кризового навчання. Встановлено, що формування алгебраїчних компетентностей потребує адаптації рівня складності задач, диференціації способів їх розв’язання та використання цифрових ресурсів. Застосування поетапного конструювання задач сприяє підвищенню мотивації, розвитку критичного мислення й аналітичних умінь. Отримані результати підтверджують необхідність системного підходу до проєктування навчальних завдань з урахуванням індивідуальних особливостей здобувачів і специфіки освітнього середовища. У висновках підкреслено, що конструювання алгебраїчних задач у специфічних умовах навчання є складником адаптивної педагогіки та чинником індивідуалізації освітнього процесу. Його актуальність посилюється в умовах дистанційного, змішаного й кризового навчання, що зумовлює оновлення методичних підходів. Ефективність формування алгебраїчних компетентностей визначається врахуванням когнітивних і мотиваційно-психологічних особливостей здобувачів, характеристик завдань, поєднанням традиційних і цифрових засобів, а також диференціацією задач за рівнем складності для підтримання мотивації та запобігання перевантаженню.