Розвиток мовних навичок за допомогою відеоігор на уроці іноземної мови: переваги та виклики - Солодчук , Альона Валеріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Стаття досліджує вплив відеоігор на розвиток мовних навичок у процесі навчання англійської мови в загальноосвітній школі. Встановлено, що інтеграція відеоігор у навчальний процес сприяє підвищенню мотивації учнів, робить навчальний процес більш інтерактивним та захопливим. Доведено, що використання електронних ігрових ресурсів позитивно впливає на ефективність засвоєння лексичного та граматичного матеріалу, розвиває комунікативні навички та покращує загальні результати навчання. Аналіз теоретичних матеріалів підтверджує, що відеоігри можуть створювати умови для моделювання реальних комунікативних ситуацій, сприяти індивідуалізації навчання та активізувати пізнавальну діяльність учнів. Емпіричні дані дослідження демонструють, що учні, які використовували відеоігри, досягли значно вищих результатів у порівнянні з тими, хто навчався за традиційними методами. Порівняльний аналіз показників середнього значення та стандартного відхилення тестів підтверджує ефективність використання відеоігор у навчальному процесі. Розкрито основні переваги застосування відеоігор у навчанні англійської мови, серед яких підвищення мотивації, створення інтерактивного навчального середовища, розвиток комунікативних навичок та можливість індивідуалізації навчання. Водночас дослідження виявило низку проблем та викликів, пов’язаних із використанням відеоігор. До них належать технічні труднощі, необхідність адаптації ігрового контенту до навчальних програм, можливе відволікання учнів від основних завдань. Актуальність дослідження обумовлена зростаючим інтересом до використання сучасних технологій у навчальному процесі та необхідністю пошуку нових методів підвищення ефективності навчання іноземних мов. Встановлено, що використання відеоігор сприяє не лише покращенню навчальних результатів, але й підвищенню загальної зацікавленості учнів у вивченні мови. Результати цього дослідження сприятимуть вдосконаленню методик навчання англійської мови, інтеграції новітніх технологій у навчальний процес та підвищенню ефективності навчання. Практичне значення статті полягає у розробці рекомендацій для вчителів щодо використання відеоігор у навчанні, що дозволить зробити уроки англійської мови більш цікавими та результативними. Викладачі зможуть використовувати отримані результати для покращення методичних підходів та створення інноваційних програм, спрямованих на розвиток мовних навичок учнів.