Цифрова трансформація лінгвістичної освіти як чинник підвищення академічної мобільності здобувачів - Гордієнко, Алла Миколаївна; Волошина, Іванна Миколаївна; Вавричина, Ганна Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Глобалізація освітнього простору та інтернаціоналізація університетського середовища актуалізують модернізацію підготовки майбутніх фахівців. Поширення цифрових інструментів змінює моделі доступу до навчальних ресурсів, формує нові формати комунікації та розширює можливості міжкультурної взаємодії. У цих умовах особливого значення набуває інтеграція інформаційно-комунікаційних технологій у професійну підготовку, що створює передумови для активізації участі здобувачів у міжнародних освітніх програмах. Метоюдослідження є обґрунтування педагогічного потенціалу цифрових освітніх практик у підвищенні рівня академічної мобільності здобувачів вищої освіти. У процесі дослідження застосовано такі методи, як аналіз наукових джерел, узагальнення зарубіжного досвіду, порівняльний аналіз освітніх моделей, анкетування здобувачів, педагогічне спостереження, інтерпретацію емпіричних даних із використанням елементів статистичної обробки. Теоретичну основу становлять компетентнісний, системний та комунікативний підходи У результаті дослідження з’ясовано, що використання цифрових платформ навчання, електронних освітніх ресурсів, інтерактивних середовищ та засобів мережевої співпраці сприяє підвищенню рівня комунікативної компетентності, розвитку інформаційної грамотності та формуванню міжкультурної чутливості. Виявлено зростання готовності здобувачів до навчання в іншомовному академічному середовищі, підвищення автономності освітньої діяльності та посилення мотивації до участі в міжнародних програмах обміну. Доведено, що цифрові інструменти забезпечують гнучкість освітнього процесу, індивідуалізацію траєкторій навчання та розширення доступу до глобальних освітніх ресурсів. У висновках зазначено, що інтеграція інформаційно-комунікаційних технологій у підготовку майбутніх фахівців є ефективним чинником активізації академічної мобільності. Цифрове освітнє середовище сприяє якісним змінам у структурі професійної підготовки, підвищує адаптивність здобувачів до міжнародного академічного простору та зміцнює їхню конкурентоспроможність.