Методики розвитку критичного мислення здобувачів медичних закладів вищої освіти як шлях до професійного розвитку - Сав’як, Оксана Любомирівна; Литвинюк, Наталія Ігорівна; Камінська, Мар’яна Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Формування критичного мислення у здобувачів медичних закладів вищої освіти розглядається як визначальна передумова їхнього професійного становлення та підготовки до відповідальної клінічної діяльності. Сучасна система медичної освіти функціонує в умовах інтенсивного оновлення наукових знань, цифровізації освітнього середовища та впровадження доказової медицини, що потребує від майбутніх фахівців здатності до аналітичної оцінки інформації, виявлення причиново-наслідкових зв’язків, аргументованого прийняття рішень і професійної рефлексії. У цьому контексті розвиток критичного мислення постає не як окрема дидактична мета, а як інтегрований результат освітнього процесу. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та практична апробація методик розвитку критичного мислення у здобувачів медичних закладів вищої освіти, а також визначення їхнього впливу на формування професійної компетентності. Для досягнення поставленої мети використано комплекс взаємодоповнювальних методів: аналіз та узагальнення наукових джерел, контент-аналіз освітніх програм, педагогічне спостереження, елементи формувального експерименту, порівняльний аналіз результатів навчальної діяльності здобувачів вищої освіти. Результати. Під час дослідження встановлено, що систематичне застосування інтерактивних форматів навчання, клінічних кейсів, проблемно-орієнтованих завдань, академічних дискусій і моделювання професійних ситуацій сприяє поглибленню аналітичних умінь, розвитку доказового підходу та формуванню навичок обґрунтування клінічних рішень. Залучення студентів до аналізу наукових публікацій, інтерпретації результатів досліджень і рефлексивного оцінювання власних дій підвищує рівень їхньої когнітивної автономії та відповідальності за результати професійної діяльності. Отримані результати підтверджують доцільність інтеграції методик розвитку критичного мислення в освітні програми підготовки майбутніх медичних фахівців. Висновки засвідчують, що розроблення та впровадження комплексної системи педагогічних інструментів, спрямованих на розвиток критичного мислення у здобувачів медичних закладів вищої освіти, є визначальним чинником підвищення якості медичної освіти та забезпечення готовності до прийняття виважених клінічних рішень. Запропоновані методики характеризуються універсальністю та можуть бути адаптовані до різних спеціальностей і рівнів підготовки у сфері охорони здоров’я.