Літературне краєзнавство Рівненщини в контексті відродження духовних цінностей в умовах сучасного освітнього процесу - Суржук, Тетяна Борисівна; Бісовецька, Людмила Андріївна; Костолович, Тетяна Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Стаття присвячена дослідженню літературного краєзнавства Рівненщини в умовах сучасного освітнього процесу. Метою наукової розвідки є дослідження творів письменників Рівненщини, сучасного літературного краєзнавства в контексті відродження духовних цінностей. У розвідці використано комплекс методів дослідження: загальнонаукові (аналіз, синтез, абстрагування); емпіричні (спостереження, опитування). Результати. Виявлено, що поглиблення краєзнавчої складової в освіті під час війни є критичним для формування національної ідентичності, історичної пам’яті та світоглядних цінностей молоді. Це забезпечує цілісне ставлення до рідного краю, зміцнює суспільну свідомість і є основою духовної міцності суспільства. Для вирішення поставленої проблеми необхідно створити педагогічні умови ефективної організації занять із вивчення літератури рідного краю: врахування специфіки літератури як виду мистецтва; формування естетичних смаків школярів відповідно до народних традицій, звичаїв свого краю; формування самоповаги, гордості за рідну землю на основі особистісного ставлення до художньої літератури краєзнавчого спрямування. Вивчення літературного краєзнавства сприяє передовим науковим досягненням у гуманітарних науках, створення нових знань: а) вивчення регіональної літератури; б) виховання національної свідомості та духовності; в) інтеграція краєзнавства в освітній процес; г) відродження духовних цінностей, як-от: повага до культурної спадщини, любов до рідного краю, патріотизм; д) збереження національної ідентичності. Висновки. З’ясовано, що провідною ідеєю вивчення літературного краєзнавства є духовний розвиток особистості здобувача освіти, збагачення його світогляду, підвищення рівня загальної культури, формування естетичних смаків тощо засобами літературного краєзнавства – знання про літературу рідного краю як складника і невід’ємної частини усієї України.