Сучасні педагогічні технології утримання уваги студентів у дистанційному навчанні: досвід Німеччини, Естонії та Фінляндії - Штаєр, Руслана Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті проаналізовано сучасні педагогічні технології утримання уваги студентів у дистанційному навчанні на основі досвіду провідних європейських країн – Німеччини, Естонії та Фінляндії. Розглянуто ключові виклики дистанційної освіти, зокрема проблему зниження студентської залученості та концентрації уваги в онлайн-середовищі. Систематизовано інноваційні підходи, що використовуються у досліджуваних країнах: геймифікацію навчального процесу, адаптивні платформи персоналізованого навчання, інтерактивні мультимедійні інструменти та технології підтримки соціо-емоційної взаємодії. Особливу увагу приділено німецькому досвіду цифрової трансформації вищої освіти з акцентом на педагогічну компетентність викладачів, естонській моделі комплексної цифровізації освіти з використанням платформ e-Koolikott та Stuudium, а також фінському феномено-орієнтованому підходу, який поєднує цифрову педагогіку з принципами студентоцентрованого навчання. Результати дослідження демонструють, що ефективність утримання уваги студентів у дистанційному форматі залежить від комплексного застосування технологічних та педагогічних рішень, зокрема: структурування навчального контенту відповідно до принципів когнітивного навантаження, забезпечення регулярного діалогу між викладачем та студентами, використання різноманітних форматів подачі матеріалу та створення можливостей для активної участі студентів. Встановлено, що успішна імплементація цифрових технологій у навчальний процес потребує не лише технічної інфраструктури, але й систематичного розвитку цифрової компетентності викладачів та студентів. Практична значущість роботи полягає в узагальненні міжнародного досвіду, який може бути адаптований до умов української системи вищої освіти для підвищення якості дистанційного навчання та забезпечення стабільної навчальної залученості студентів.