Аналіз теоретичних основ інтегративного підходу до підготовки вчителів-філологів у закладах вищої освіти України - Письменна, Інна Іванівна; Сіладі, Василь Васильович; Папіжук, Валентина Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Сучасні трансформаційні процеси в системі вищої педагогічної освіти України зумовлюють необхідність переосмислення методологічних засад професійної підготовки майбутніх учителів-філологів. Посилення міждисциплінарних зв’язків, цифровізація освітнього простору та зміна суспільних очікувань щодо ролі педагога актуалізують інтегративний підхід як системний принцип організації освітнього процесу. Водночас у науковому дискурсі зберігається термінологічна варіативність і фрагментарність тлумачень інтеграції, що потребує концептуального уточнення її змісту та структурно-функціональних механізмів реалізації. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування інтегративного підходу як методологічної основи професійної підготовки майбутніх учителів-філологів у закладах вищої освіти України, уточнення його концептуального змісту та визначення механізмів реалізації в сучасному освітньому середовищі. У дослідженні використано комплекс взаємодоповнювальних методів, зокрема теоретичний аналіз і синтез наукових джерел із філософії освіти, педагогіки та методики навчання, порівняльно-структурний аналіз підходів до інтеграції знань, систематизація наукових позицій, теоретичне моделювання структурних компонентів професійної підготовки, а також узагальнення сучасних підходів до організації освітнього процесу в закладах вищої освіти. У результаті дослідження конкретизовано сутність інтегративного підходу як системного принципу організації професійної підготовки, що забезпечує цілісність світоглядного, когнітивного та діяльнісного розвитку майбутнього педагога. Узагальнено основні теоретичні інтерпретації інтеграції в освітньому дискурсі та визначено їх значення для формування професійної компетентності вчителя-філолога. Обґрунтовано структурно-компонентну модель інтегративної підготовки, яка охоплює когнітивний, діяльнісний, комунікативний, ціннісно-мотиваційний і цифрово-методичний складники. Систематизовано механізми впровадження інтегративного підходу через змістові, організаційні, технологічні та оцінювальні інструменти освітнього процесу. Обґрунтовано, що інтеграція є методологічною основою модернізації педагогічної освіти в умовах трансформації гуманітарної сфери. У висновках зазначено, що інтегративний підхід забезпечує узгодженість між теоретичною підготовкою та педагогічною практикою, сприяє формуванню комплексної професійної компетентності й підвищує якість освітнього процесу. Отримані результати створюють теоретичне підґрунтя для подальших емпіричних досліджень ефективності інтегративних моделей підготовки та розроблення критеріїв оцінювання рівня інтегрованості освітніх програм у системі вищої освіти України.