Адаптивні алгоритми персоналізації навантажень у фізичному вихованні здобувачів освіти з різним рівнем фізичної підготовленості на основі носимих пристроїв - Євтушенко, Віктор Володимирович; Бабачук, Юлія Михайлівна; Чепелюк, Анна Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
В умовах цифровізації освіти особливої актуальності набуває підвищення ефективності фізичного виховання здобувачів освіти з різним рівнем підготовленості. Традиційні підходи до організації занять не завжди забезпечують необхідний рівень персоналізації фізичних навантажень, що може знижувати мотивацію до рухової активності та підвищувати ризик перевантаження. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування застосування адаптивних алгоритмів для персоналізації навантажень у системі фізичного виховання здобувачів освіти з різним рівнем підготовленості на основі використання носимих цифрових пристроїв, а також аналіз перспектив інтеграції біометричних даних у процес управління тренувальною діяльністю в освітньому середовищі. Методи. Застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аналіз і синтез наукових джерел, систематизацію теоретичних підходів до персоналізації фізичної підготовки, порівняльний аналіз можливостей цифрових технологій моніторингу рухової активності, а також метод теоретичного моделювання для визначення принципів побудови адаптивних алгоритмів регулювання фізичних навантажень на основі показників функціонального стану організму здобувачів. Результати. З’ясовано, що застосування носимих пристроїв забезпечує безперервний моніторинг біометричних параметрів, зокрема частоти серцевих скорочень (далі – ЧСС), рівня рухової активності та показників відновлення. Це дає змогу автоматизовано коригувати інтенсивність фізичних навантажень відповідно до індивідуального рівня підготовленості здобувачів освіти. Обґрунтовано доцільність застосування алгоритмічних моделей персоналізації, які адаптують тренувальні впливи до динаміки функціонального стану організму та оптимізують освітній процес із фізичного виховання. Визначено основні переваги застосування цифрових інструментів: підвищення ефективності фізичної підготовки, зменшення ризику перевантаження та формування індивідуальних траєкторій розвитку фізичних якостей здобувачів освіти. Висновки.Обґрунтовано, що інтеграція адаптивних алгоритмів персоналізації навантажень у систему фізичного виховання сприяє підвищенню ефективності занять і забезпечує персоналізацію освітнього процесу відповідно до фізіологічних можливостей здобувачів.