Лекція як педагогічна подія у професійній підготовці майбутніх педагогів дошкільної освіти - Гавриш, Наталія Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті здійснено теоретичне осмислення лекції як педагогічної події у системі професійної підготовки майбутніх педагогів дошкільної освіти. Обґрунтовано, що за умов гуманізації вищої педагогічної освіти лекція виходить за межі традиційної інформаційно-дидактичної форми та постає як смислотворча, емоційно насичена і діалогічна взаємодія, здатна впливати на професійне самовизначення студентів. На основі аналізу вітчизняних і зарубіжних наукових джерел розкрито подієвий потенціал освітнього процесу, акцентовано увагу на значущості особистісного досвіду, переживання та співтворчості у професійній підготовці педагогів. Показано, що лекція як педагогічна подія виконує не лише навчальну, а й світоглядну, ціннісно-виховну та професійно-моделювальну функції. Основні теоретичні положення статті конкретизовано на прикладі першої лекції з освітнього компонента «Методика мистецької освіти», яка розглядається як цілісна педагогічна подія зі смисловою драматургією, емоційною напругою та простором для рефлексії. Доведено, що подієво організована лекція сприяє формуванню у студентів ціннісного ставлення до професії, розвитку педагогічної рефлексії та усвідомленню власної професійної позиції. Окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язані з розробленням методичних підходів до проєктування лекцій як педагогічних подій у системі підготовки педагогів дошкільної освіти.