Оцінка та ефективність впливу оздоровчо-реабітаційних заходів на адаптаційні резерви організму школярів підліткового віку - Коцур, Надія Іванівна; Палієнко, Ольга Адольфівна; Чупрун, Наталія Федорівна; Гріненко, Юрій Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Адаптація до нових соціально-екологічних умов, постійно зростаюча інтенсифікація навчального процесу, значні розумово-емоційні навантаження на тлі обмеженого рухового режиму викликають напругу регуляторно-компенсаторних механізмів і вимагають нового підходу до розробки науково обґрунтованих оздоровних та реабілітаційних заходів. Метою дослідження є оцінка впливу оздоровчо-реабілітаційних заходів на адаптаційні можливості організму учнів підліткового віку до навчального процесу та перевірка їх ефективності. У статті використані такі методи: теоретичний; пeдагoгiчнe спoстeрeжeння; анкетування; фізіологічні та математичні методи. Результати дослідження показали, що провідну роль у забезпеченні адаптаційних резервів організму відіграє система кровообігу, яка є індикатором загальних пристосувальних реакцій організму. Встановлено, що зрив адаптації у школярів середніх класів становив 16,5%, що свідчить про високу ймовірність виникнення захворювань за умов надмірних навантажень, які не відповідають фізіологічним можливостям школярів даного віку. Порівняльний аналіз показників психологічного стану учнів показав, що рівень сумарного відхилення, знижується упродовж навчального року, водночас зростає відсоток дітей зі зниженим і надмірно високими показниками відхилень. Таким чином, максимальний рівень тривожності, сприяє зниженню адаптаційних зрушень у функціональному стані серцево-судинної системи. Застосування профілактично-реабілітаційних заходів (оптимізація режиму дня, корекція шкільного розкладу, ранкова гімнастика, фізкультхвилинки, оздоровчо-фізкультурні релаксаційні заняття) суттєво поліпшують фізіологічну та психологічну адаптацію школярів до навчального процесу. Висновки. Результати дослідження підтверджують доцільність проведення оздоровчо-реабілітаційних заходів та потребують подальших досліджень із удосконалення організаційних форм роботи в закладах загальної середньої освіти, впровадження сучасних ефективних засобів профілактики і реабілітації для різних вікових груп школярів.