Формування історичного компоненту математико-методичної культури майбутнього вчителя математики - Сіра, Ірина Тихонівна; Штонда, Оксана Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У сучасних умовах реформування вищої педагогічної освіти в Україні та Європі, зокрема в контексті впровадження компетентнісного підходу, цифрової трансформації та гуманізації математичної освіти, спостерігається недостатня інтеграція історичного компоненту в процес підготовки майбутніх учителів математики. Це призводить до сприйняття математики студентами та учнями як абстрактної, відірваної від культурно-історичного контексту дисципліни, зниження мотивації до вивчення предмета, обмеження розвитку критичного мислення та професійної рефлексії педагогів. Відсутність системного формування історичного компоненту математико–методичної культури ускладнює підготовку вчителів, здатних передавати учням не лише знання, але й розуміння математики як динамічного продукту людської діяльності, що має соціокультурне значення. Метою дослідження є аналіз сучасних теоретичних і методичних підходів до формування історичного компоненту математико-методичної культури майбутнього вчителя математики та розробка практичних рекомендацій щодо його системної інтеграції в програми підготовки в закладах вищої освіти. У роботі застосовано теоретичні методи: системний аналіз наукової літератури, синтез, узагальнення, порівняльний аналіз підходів до інтеграції історії математики в педагогічну освіту. Емпіричні дані базуються на огляді міжнародних та українських джерел, що висвітлюють діалогічні, біографічні, кейс-стаді та цифрові методики. Новизна методичного підходу полягає в поєднанні традиційних (аналіз оригінальних текстів, біографічні проєкти) та інноваційних (VR-симуляції, AI-інструменти для історичного аналізу) засобів з урахуванням національного контексту (внесок українських математиків). Основні результати дослідження. Обґрунтовано, що історичний компонент є ключовим елементом математико-методичної культури, сприяючи гуманізації освіти, подоланню стереотипів абстрактності математики, підвищенню мотивації (на 50-60% за емпіричними даними), розвитку критичного мислення та професійної ідентичності. Запропоновано комплекс методик: аналіз оригінальних джерел (Евклід, Декарт), біографічні та кейс-проєкти, діалогові семінари, цифрові реконструкції (VR-подорожі історичними епохами, онлайн-архіви), математичні свята з елементами реконструкцій. Визначено педагогічні умови впровадження: підготовка викладачів, доступ до ресурсів, добровільність студентів, регіональна адаптація. Порівняльний аналіз підходів (таблиця) підтверджує переваги гібридних методик у подоланні бар’єрів (брак часу, технічні обмеження). Висновки. Системна інтеграція історичного компоненту в підготовку вчителів математики є необхідною умовою формування компетентного, рефлексивного педагога, здатного гуманізувати математичну освіту та підвищувати її ефективність. Розроблені рекомендації (мінімальна інтеграція в базові курси, створення спеціальних модулів з цифровими елементами) дозволяють подолати наявні виклики. Перспективи подальших досліджень – емпірична апробація запропонованих методик в українських ЗВО, розробка онлайн-платформ для історично-математичних симуляцій та вивчення їх впливу на професійну адаптацію випускників.