Модель поетапного формування професійних комунікативних і лідерських компетентностей майбутніх фармацевтів у системі мовної і фахової освіти - Лукаш, Юлія Михайлівна; Гришина, Олена Сергіївна; Шемякіна, Ксенія Юріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Мета дослідження полягає в побудові інтегрованої системи професійної підготовки фармацевтів, яка синтезує мовну освіту з розвитком управлінських і міжособистісних навичок в єдину траєкторію компетентнісного зростання. Методологічну основу дослідження становить компетентнісний та особистісно-орієнтований підходи, доповнені принципами міждисциплінарності, безперервності і рефлексивності. У роботі застосовано методи теоретичного аналізу українських і зарубіжних джерел для визначення структури професійних компетентностей, систематизації та узагальнення – для встановлення взаємозв’язків між освітніми компонентами, моделювання – для побудови поетапної системи формування цільових якостей майбутніх фахівців. Результатом стала трирівнева модель, що охоплює базовий комунікативно-мовний рівень (1–2 курс) з акцентом на оволодінні білінгвальною фармацевтичною термінологією, академічною грамотністю і навичками роботи з професійними текстами українською та іноземною мовами; проміжний іміджево-лідерський етап (2–3 курс), спрямований на інтеріоризацію професійної етики, розвиток емоційного інтелекту, конструювання автентичного образу фахівця через дисципліну «Я-бренд фармацевта» та засвоєння організаційного контексту діяльності; завершальний управлінсько-професійний період (4–5 курс), що забезпечує синтез усіх набутих компетентностей в результаті оволодіння клієнт-орієнтованим підходом, управлінськими навичками, маркетинговими інструментами та їх апробацію в реальних умовах виробничої практики. Визначено п’ять структурних компонентів цільових компетентностей: когнітивний (знання про комунікацію, лідерство, менеджмент), діяльнісно-комунікативний (вербальна та невербальна взаємодія, активне слухання, аргументація), особистісно-лідерський (ініціативність, відповідальність, організаторські здібності, командоутворення), емоційно-ціннісний (емпатія, професійна етика, емоційний інтелект, саморегуляція) і рефлексивно-оцінювальний (самоаналіз, самовдосконалення, усвідомлення власних сильних сторін). Обґрунтовано механізми інтеграції п’яти освітніх компонентів («Українська мова за професійним спрямуванням», «Іноземна мова за професійним спрямуванням», «Я-бренд фармацевта», «Фармацевтичний менеджмент і маркетинг», «Організація фармації») через спільні цілі формування професійної ідентичності, наскрізні завдання розвитку комунікативної майстерності та кумулятивний ефект послідовного накопичення компетентностей. Узагальнюючи, дослідження ґрунтується на системному інтегруванні лінгвістичної, іміджевої та менеджерської підготовки як взаємопов’язаних етапів формування інтегральної професійної компетентності. Такий підхід долає традиційну фрагментарність освітніх компонентів і забезпечує готовність випускників до реалізації пацієнтоорієнтованої практики та здійснення управлінської діяльності у фармацевтичній сфері.