Інтегрований підхід до формування професійно значущих якостей здобувачів вищої освіти у процесі фізичного виховання (на матеріалі підготовки фахівців із дизайну) - Черновський, Сергій Михайлович; Литвиненко, Юрій Вікторович; Кульгук, Дмитро Вікторович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: дослідження спрямоване на теоретичне обґрунтування та розробку оновленої методики фізичного виховання майбутніх дизайнерів, яка інтегрує професійно-орієнтовані компоненти для розвитку когнітивної гнучності, професійної майстерності та психофізичної стійкості. Робота базується на необхідності подолання фрагментарності у підготовці фахівців, де фізична культура розглядається не як допоміжний засіб, а як фундамент для формування специфічних моторних та інтелектуальних навичок. У дослідженні використано комплексний науковий підхід, що включає аналіз наукової літератури щодо професійних ризиків та фізіологічних механізмів праці дизайнера. Застосовано метод моделювання для розширення підходу STEAM до моделі K-STEAM шляхом впровадження «кінестетичного елементу». Методологія включає системний аналіз кореляційних зв’язків між руховими здібностями та успішністю у професійних дисциплінах. Встановлено, що професійна діяльність дизайнера критично залежить від дивергентного мислення та високорозвиненої дрібної моторики, яка є основою для точного скетчінгу та макетування. Виявлено значні професійні ризики, що потребують специфічної профілактики. Розроблено модульну програму фізичного виховання, що складається з чотирьох блоків. Доведено, що розвиток «кінестетичної естетики» через фізичне виховання створює внутрішній інтуїтивний еталон пропорцій, який безпосередньо трансформується у візуальну гармонію дизайнерських проєктів. Фізичне виховання у дизайн-освіті має трансформуватися в інтеграційну дисципліну, що забезпечує формування трьох ключових компетенцій: когнітивної гнучкості, професійної майстерності та професійної стійкості. Впровадження моделі K-STEAM дозволяє активувати ділянки мозку, відповідальні за просторове планування, що робить рух інструментом абстрактного мислення.