Артистизм майбутнього вчителя музичного мистецтва як основа його професійної майстерності - Холоденко, Вікторія Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Мета дослідження полягає у вивченні сучасних ключових аспектів функціонування артистизму, зокрема, як основи професійної майстерності майбутнього вчителя музичного мистецтва. Під час дослідження використано такі методи: дедукція та індукція наукового пошуку, аналіз наукової літератури, синтез та узагальнення наукової інформації. Результати дослідження. Проаналізовано сучасне розуміння змістовної сутності важливих для розкриття теми дослідження категорій: артистизму, педагогічного артистизму, артистизму майбутнього вчителя музичного мистецтва та його педагогічної майстерності. З’ясовано, що артистизм є багатоаспектним і багатовимірним поняттям; має широкий і вузький смисл; функціонує на побутовому, особистісному, професійному, мистецькому рівнях. У сучасній науковій літературі артистизм розглядається як мистецтво перетворення, як здатність до цілеспрямованої перебудови свого психологічного стану, як вираження багатого внутрішнього стану людини; педагогічний артистизм – як компонент професіоналізму, як інтегративна якість особистості, як поєднання технічних вмінь та педагогічної мудрості, як компонент, ознака, вияв, ключовий аспект педагогічної майстерності. Встановлено, що педагогічна майстерність вчителя музичного мистецтва є найвищим рівнем його професійної діяльності, що забезпечується комплексом фахових знань, умінь, методичних навичок і його особистих якостей. Доведено, що артистизм вчителя музичного мистецтва є основою його професійної майстерності, що дозволяє здійснювати фахову педагогічну діяльність на рівні мистецтва. Підкреслено важливість та значущість артистизму в професійній діяльності педагога й, зокрема, вчителя музичного мистецтва. Висновки. Проведене дослідження дозволило сформулювати власне розуміння артистизму – як здатності до виразності і перевтілення, що ззовні виявляється через пластику тіла, жести, міміку, очі, тембр голосу, інтонацію, а внутрішньо забезпечується комплексом психофізичних особливостей, особистісних якостей, рис характеру, творчих та спеціальних здібностей, вмінь та навичок; та артистизму вчителя музичного мистецтва – як вияву його творчої індивідуальності, що вмикає акт співтворчості педагога й учнів, робить навчальний процес більш інтенсивним і насиченим, сприяє кращій включеності учнів і більш глибокому засвоєнню ними навчального матеріалу. Артистизм є одним з провідних компонентів фахової компетентності, важливою складовою педагогічної й виконавської майстерності, основою професійної майстерності майбутнього вчителя музичного мистецтва.