Оптимізація м’язового балансу школярів спеціальної медичної групи засобами тілесно-орієнтованих методик - Пригонюк, Олександр Григорович; Щекотиліна, Наталя Федорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Метою дослідження є визначення ефективності тілесно-орієнтованих методик для покращення функціонального стану опорно-рухового апарату та оптимізації м’язового балансу школярів спеціальної медичної групи. Дослідження спрямоване на розробку адаптованого комплексу вправ, обґрунтування організаційно-методичних умов його впровадження та експериментальну перевірку результативності програми. Методи дослідження включали аналіз сучасних наукових джерел, педагогічне спостереження, фізіологічні та морфофункціональні вимірювання, контроль постави, рухливості суглобів, сили та витривалості м’язів тулуба, координаційних і стабілізаційних показників. Для перевірки ефективності розробленого комплексу використано експеримент з розподілом учнів на експериментальну та контрольну групи. Тривалість програми складала 10 тижнів із регулярністю занять 3 рази на тиждень. Під час занять застосовувалися вправи на розвиток стабілізаційної функції тулуба, гнучкості, координації, симетрії постави та тілесної усвідомленості. Результати експерименту показали, що учні експериментальної групи продемонстрували значне покращення постуральної симетрії, збільшення рухливості хребта та суглобів, підвищення сили й витривалості м’язів тулуба, а також поліпшення координації та стабілізаційних функцій. Порівняння з контрольною групою, де використовувалися традиційні методики фізичного виховання, підтвердило високу ефективність запропонованого комплексу. Встановлено, що індивідуалізація навантажень, регулярний контроль фізичних показників і поступове підвищення інтенсивності вправ є ключовими факторами успіху програми. Висновки дослідження свідчать, що інтеграція тілесно-орієнтованих методик у процес фізичного виховання школярів спеціальної медичної групи є науково обґрунтованою, безпечною та ефективною. Впровадження розробленого комплексу забезпечує оптимізацію м’язового балансу, покращення функціонального стану опорно-рухового апарату та формування здорового рухового стереотипу. Практичні рекомендації спрямовані на застосування адаптованих вправ у навчально-виховному процесі з урахуванням вікових, фізіологічних та медичних особливостей учнів.