Методика формування художньо-образного мислення засобами традиційних і цифрових технологій у майбутніх вчителів образотворчого мистецтва - Паньок, Тетяна Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті здійснено теоретичне обґрунтування та окреслено методичні засади формування художньо-образного мислення майбутніх учителів образотворчого мистецтва засобами традиційних і цифрових технологій. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю інтеграції академічної живописної підготовки та цифрових інструментів у сучасному освітньому середовищі. Методи: використано теоретичні методи дослідження, зокрема аналіз, синтез, узагальнення та систематизацію наукових джерел із філософії, психології, педагогіки та мистецтвознавства; порівняльний аналіз традиційних і цифрових технологій навчання; моделювання структури художньо-образного мислення та методики його формування. Результати: визначено структурні компоненти художньо-образного мислення (перцептивний, образно-конструктивний, творчо-трансформаційний); обґрунтовано доцільність інтеграції традиційних і цифрових засобів навчання; розроблено систему поетапно організованих вправ і творчих завдань, спрямованих на формування цілісного художнього образу. Висновки: доведено, що педагогічно вмотивоване поєднання традиційних академічних живописних практик і цифрових технологій створює методичні умови для цілеспрямованого формування художньо-образного мислення та забезпечує системність професійної підготовки майбутніх учителів образотворчого мистецтва.