Практична підготовка як чинник формування консультативної готовності майбутніх психологів - Волкова, Наталія Павлівна; Булгак, Микола Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Мета. Метою статті є теоретичне обґрунтування ролі практичної підготовки як чинника формування консультативної готовності майбутніх психологів та аналіз особливостей становлення професійної мотивації і впевненості студентів у процесі практичної діяльності. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення ефективності професійної підготовки психологів в умовах сучасних соціальних викликів, зокрема дистанційного навчання та воєнного стану, які ускладнюють формування практичних професійних компетентностей. Методи. У дослідженні використано теоретичний аналіз і узагальнення наукових джерел, систематизацію наукових підходів до проблеми професійної підготовки психологів, а також метод опитування студентів. Емпірична частина дослідження передбачала проведення опитування студентів четвертого курсу спеціальності «Психологія» з метою виявлення їхніх уявлень про професію психолога, професійної мотивації, готовності до консультативної діяльності та труднощів, що виникають під час проходження переддипломної практики. Результати. Теоретичний аналіз дозволив встановити, що практична підготовка є важливим компонентом професійного становлення майбутніх психологів та сприяє формуванню консультативної компетентності, професійної ідентичності та рефлексивних умінь. Результати опитування 50 студентів засвідчили, що практичний досвід сприяє більш реалістичному усвідомленню змісту професійної діяльності психолога, підвищує рівень професійної мотивації та готовності до подальшої роботи за фахом. Встановлено, що студенти, залучені до роботи Клініки психічного здоров’я, створеної на базі Університету імені Альфреда Нобеля, демонструють вищий рівень зацікавленості професією та більшу впевненість у власних консультативних уміннях. Безпосередня участь у консультативній діяльності під супервізійним супроводом сприяє розвитку професійної рефлексії, формуванню практичних навичок взаємодії з клієнтами та усвідомленню професійної відповідальності. Висновки. Практична підготовка виступає одним із ключових чинників формування консультативної готовності майбутніх психологів. Ефективність цього процесу значною мірою залежить від організації практикоорієнтованого освітнього середовища, яке передбачає залучення студентів до реальних форм консультативної діяльності, супервізійної підтримки та аналізу професійних кейсів. Результати дослідження підтверджують доцільність інтеграції практичних форм навчання у систему професійної підготовки психологів.