Теоретичні засади формування цифрової компетентності здобувачів фахової передвищої освіти - Островершенко, Анна Петрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета статті полягає у визначенні та теоретичному обґрунтуванні засад формування цифрової компетентності здобувачів фахової передвищої освіти в умовах цифровізації освітнього середовища та модернізації професійної підготовки. Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі цифрових технологій у професійній діяльності фахівців, необхідністю підвищення рівня цифрової підготовленості здобувачів освіти та забезпечення їх конкурентоспроможності на сучасному ринку праці. Методи дослідження охоплюють аналіз та узагальнення наукових джерел з проблеми цифрової компетентності, порівняльний аналіз сучасних наукових підходів до визначення структури компетентності, систематизацію педагогічних концепцій, а також теоретичне моделювання освітніх процесів з метою визначення основних компонентів і принципів формування цифрової компетентності здобувачів освіти. Результати дослідження полягають у визначенні сутності поняття цифрової компетентності здобувачів фахової передвищої освіти, уточненні її структурних компонентів та характеристик відповідно до сучасних освітніх вимог. Обґрунтовано теоретичні засади формування цифрової компетентності, зокрема компетентнісний, діяльнісний, особистісно орієнтований та системний підходи. Визначено педагогічні принципи формування цифрової компетентності, серед яких інтеграція цифрових технологій у професійну підготовку, практична спрямованість навчання, активізація пізнавальної діяльності здобувачів освіти та розвиток їхньої самостійності. Розкрито роль цифрового освітнього середовища як чинника підвищення ефективності формування цифрових умінь і навичок. Теоретичні засади формування цифрової компетентності здобувачів фахової передвищої освіти визначають необхідність комплексного поєднання педагогічних підходів, принципів та умов організації освітнього процесу. Формування цифрової компетентності є важливою складовою професійної підготовки майбутніх фахівців і передбачає системну інтеграцію цифрових технологій у навчальну діяльність. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням педагогічних моделей і методик формування цифрової компетентності та експериментальною перевіркою їх ефективності у закладах фахової передвищої освіти.