Вплив засобів скіпінгу на фізичне здоров`я учнів старшого шкільного віку - Андрющенко, Тетяна Георгіївна; Лаврова, Лариса Василівна; Савченко, Вікторія Анатоліївна; Сілошенко, Ірина Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: у статті представлено обґрунтування програми занять скіпінгом для учнів10 – 11 класів для підвищення рівня здоров`я, яка була реалізована на уроках фізичної культури протягом навчального року. Мета – визначити вплив засобів скіпінгу на фізичне здоров`я учнів старшого шкільного віку. Методи: теоретичний аналіз науково-методичної літератури, педагогічний експеримент, експрес-оцінка соматичного здоров`я за методикою Г.Л. Апанасенка, методи математичної статистики. Результати: у педагогічному експерименті взяли участь 145 учнів старшого шкільного віку, з яких 70 юнаків і 75 дівчат. У ході дослідження школярі були розподілені на чотири експериментальні і чотири контрольні групи залежно від віку та статі. Для експериментальних груп запропоновано програму занять з використанням засобів скіпінгу, яка реалізовувалась в процесі уроків фізичної культури. У першій, другій і четвертій чвертях засоби скіпінгу використовувались у підготовчій, основній або заключній частинах уроків за варіативними модулями «Легка атлетика», «Футбол», «Волейбол» залежно від завдань занять. У третій чверті стрибки зі скакалкою використовувались протягом всього уроку, було розроблено варіативний модуль «Скіпінг». Контрольна група займалась за програмою закладу загальної середньої освіти, до якої увійшли варіативні модулі «Легка атлетика», «Футбол», «Волейбол», «Баскетбол», «Гімнастика». Результати дослідження засвідчили покращення фізичного здоров`я учнів експериментальних груп за показниками індексів Робінсона, Руф`є, силового, а також загальної оцінки здоров`я. Крім того, відбувся перерозподіл рівнів здоров`я юнаків і дівчат експериментальних груп – з низького і нижчого за середній до безпечних рівнів – середнього, вищого за середній і високого. Висновки: результати дослідження свідчать про ефективність застосування скіпінгу як засобу фізичного виховання старшокласників для покращення здоров`я та функціональних показників. Можна рекомендувати його до використання не тільки в урочних, але й позаурочних формах занять.