Інформаційно-комунікативні технології у розвитку дослідницької компетентності майбутнього вчителя фізичної культури - Бойко, Ігор Віталійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Досліджується проблема використання ІКТ як засобу оптимізації розвитку дослідницької компетентності майбутнього вчителя фізичної культури. Метою статті є визначення та обґрунтування підходу до трактування сутності ІКТ, теоретико-практичних умов їх ефективного використання у процесі розвитку дослідницької компетентності майбутнього фахівця. Методи: аналіз літературних джерел, що дало можливість визначити напрацювання науковців з проблем ІКТ у процесі професійної підготовки майбутнього педагога з орієнтацію на розвиток дослідницьких здібностей; методи анкетування, тестування, завдяки яким визначався рівень сформованості дослідницьких компетентностей майбутніх учителів фізичної культури; методи систематизації та узагальнення, які лежали в основі інтерпретації теоретичних та практичних результатів дослідження. Результати досліджень. Узагальнюючи результати наукових досліджень з проблем змісту та методики розвитку дослідницької, у її контексті – ІК компетентності, виділено позиції, які стосуються взаємодії зовнішніх та внутрішніх чинників, що стимулюють процес, вказують на їх особливості. Встановлено, що розвиток ІК-компетентності реалізується через зустрічний рух, що проєктує модернізацію освітньої системи, в основі якої – перехід до суб’єкт-суб’єктних взаємовідносин викладача та студента, активне використання інтерактивних методів навчання, формування сприятливого для співпраці та конструктивної комунікації середовища. Висновки. Доведено правомірність теоретичного обґрунтування основ розвитку дослідницької компетентності майбутніх учителів на основі активного використання ІКТ , сформованих на його платформі практичних підходів до організації навчального процесу.