Підготовка тренерів-викладачів у smart ecosystem: концептуальна модель професійної компетентності в умовах цифрової трансформації спортивної освіти - Гуменний, Олександр Дмитрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Мета. Статтю присвячено теоретичному обґрунтуванню підготовки тренерів-викладачів у середовищі Smart EcoSystem в умовах цифрової трансформації спортивної освіти. Метою дослідження визначено розроблення концептуальної моделі формування професійної компетентності тренера, здатного ефективно діяти у цифровізованому освітньо-спортивному просторі, інтегруючи педагогічні, аналітичні та цифрові інструменти у тренувальний процес. Методи. Методологічну основу дослідження становлять: гносеологічний аналіз – для уточнення сутності професійної та цифрової компетентності тренера; компаративний аналіз міжнародних моделей coach education – для зіставлення підходів до професіоналізації тренерської діяльності; системно-структурний підхід – для розгляду підготовки тренерів як цілісної педагогічної системи; педагогічне моделювання – для конструювання концептуальної моделі професійної підготовки; концептуалізація – для інтеграції теоретичних підходів у єдину педагогічно-цифрову систему. Результати. У результаті дослідження запропоновано концептуальну модель підготовки тренерів-викладачів у Smart EcoSystem, що розглядає професійне становлення фахівця як багаторівневу педагогічно-цифрову систему безперервного розвитку. Структура моделі включає компетентнісний, цифрово-технологічний, педагогічно-методичний і ціннісно-гуманістичний компоненти, доповнені контуром безперервного професійного розвитку. Встановлено, що інтеграція цифрових платформ, спортивної аналітики, технологій змішаного навчання та мережевої взаємодії забезпечує персоналізацію тренувального процесу, підвищення педагогічної ефективності підготовки спортсменів і розвиток рефлексивної професійної практики тренера. Обґрунтовано, що цифрова компетентність, здатність працювати з даними, організація онлайн-взаємодії та індивідуалізація підготовки формують основу професійної готовності тренера до діяльності в умовах цифровізації спортивної освіти. Теоретична значущість результатів полягає у формуванні нового бачення професійної компетентності тренера як інтегративної характеристики, що поєднує педагогічні, психологічні, цифрові та аналітичні складові, тоді як практичне значення пов’язане з можливістю використання моделі під час модернізації програм підготовки тренерів-викладачів та впровадження цифрових технологій у спортивну освіту.