Педагогічні засади розвитку стресостійкості та готовності до психологічного супроводу особового складу в системі військово-професійної підготовки майбутніх офіцерів запасу - Зорій, Ярослав (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті здійснено теоретичне узагальнення та наукове обґрунтування педагогічних засад розвитку стресостійкості й готовності до психологічного супроводу особового складу в системі військово-професійної підготовки майбутніх офіцерів запасу. Актуальність дослідження зумовлена зростанням психологічних навантажень на військовослужбовців в умовах сучасних бойових дій, а також необхідністю адаптації змісту військової освіти до стандартів психологічної підготовки Збройних Сил України (2025–2026 рр.). Стресостійкість майбутнього офіцера запасу розглянуто як інтегративну професійно-особистісну характеристику, що забезпечує ефективну діяльність у стресогенних та екстремальних умовах. Обґрунтовано педагогічні умови розвитку зазначених якостей, зокрема інтеграцію психологічної проблематики в зміст військово-професійної підготовки, практичну спрямованість навчання з використанням сценарного моделювання та тренінгових занять, розвиток навичок психологічної саморегуляції відновлення психоемоційних ресурсів. Визначено поетапність формування готовності майбутніх офіцерів запасу до психологічного супроводу особового складу (мотиваційно-орієнтаційний, когнітивно-навчальний, практично-діяльнісний, рефлексивно-корекційний етапи). Доведено, що ефективність розвитку стресостійкості та готовності до психологічного підтримки особового складу військового підрозділу забезпечується поєднанням традиційних військово-педагогічних методів із сучасними тренінговими технологіями, елементами коучингового та рефлексивного навчання. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення освітніх програм і навчально-методичного забезпечення військової підготовки громадян за програмою офіцерів запасу в цивільних закладах вищої освіти.