Динаміка показників тестування фізичної підготовленості асистентів футбольних арбітрів за впливу програми підготовки з використанням фітнес-засобів - Мироненко, Богдан Володимирович; Шепеленко, Тетяна Валеріївна; Горголь, Петро Степанович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Метою дослідження є наукове обґрунтування та експериментальна перевірка ефективності програми фізичної підготовки асистентів футбольних арбітрів із використанням сучасних фітнес-засобів та визначення її впливу на динаміку показників функціонального стану й фізичної працездатності спортсменів-суддів різної кваліфікації. Методи. У дослідженні застосовано аналіз і узагальнення науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, педагогічний експеримент, функціональну експрес-діагностику за методикою С. А. Душаніна на основі диференційованої електрокардіографії, фітнес-тестування, а також методи математичної статистики. У педагогічному експерименті взяли участь 48 асистентів футбольних арбітрів Прем’єр-ліги, Першої та Другої ліг, які були розподілені на контрольну й експериментальну групи. Експериментальна група проходила підготовку за розробленою програмою із застосуванням функціонального тренінгу, інтервальних навантажень, стабілізаційних та координаційних вправ, тоді як у контрольній групі використовувалася традиційна система підготовки. Результати. Установлено, що реалізація експериментальної програми сприяла достовірному покращенню показників анаеробної креатинфосфатної та гліколітичної потужності, аеробної працездатності, потужності на рівні анаеробного порогу, частоти серцевих скорочень на рівні ПАНО та загальної метаболічної ємності. Найбільш виражена позитивна динаміка зафіксована у представників Прем’єр-ліги та Першої ліги. Порівняльний аналіз результатів експериментальної та контрольної груп засвідчив статистично достовірну перевагу асистентів арбітрів, які тренувалися за розробленою програмою (p<0,05). Отримані дані свідчать про підвищення адаптаційних можливостей організму, зростання функціональних резервів та стабільності працездатності в умовах змагальної діяльності. Висновки. Доведено, що використання сучасних фітнес-засобів у системі фізичної підготовки асистентів футбольних арбітрів забезпечує більш ефективний розвиток основних компонентів спеціальної працездатності порівняно з традиційними підходами. Розроблена програма сприяє оптимізації енергозабезпечення організму, зниженню впливу фізичної втоми та підвищенню якості професійної діяльності. Запропоновану програму доцільно рекомендувати для впровадження у практику підготовки асистентів арбітрів різної кваліфікації в системі національних та регіональних арбітражних структур.