Розвиток соціально-емоційної компетентності майбутніх фахівців фізичної культури і спорту в умовах персоналізованого навчання - Беззуб, Андрій Олександрович; Дрозд, Максим Петрович; Ялліна, Вікторія Леонідівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Мета статті полягає в обґрунтуванні особливостей розвитку соціально-емоційної компетентності майбутніх фахівців фізичної культури і спорту в умовах персоналізованого навчання як важливого чинника їхньої професійної успішності. Методи. У статті використано системний підхід до вивчення особливостей формування соціально-емоційної компетентності у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту. Матеріалами для дослідження слугували наукові публікації з проблем соціально-емоційного навчання, персоналізації освітнього процесу, професійної підготовки фахівців фізичної культури і спорту, нормативно-освітні документи та аналітичні джерела. Методологічну основу становили методи логічного узагальнення, контент-аналізу та порівняння, що дали змогу виявити сучасні підходи до трактування соціально-емоційної компетентності та визначити педагогічні умови її формування в умовах персоналізованого навчання. Результати. У статті розкрито сутність соціально-емоційної компетентності як складової професійної компетентності майбутніх фахівців фізичної культури і спорту. Проаналізовано наукові підходи до визначення поняття «соціально-емоційна компетентність» та узагальнено її структурні компоненти у контексті професійної підготовки. Персоналізація освітнього процесу передбачає врахування індивідуальних освітніх потреб, особистісних ресурсів, емоційного досвіду та професійних запитів здобувачів вищої освіти, що створює умови для усвідомленого розвитку емоційної саморегуляції, соціальної відповідальності та рефлексивної позиції майбутнього фахівця. Показано, що впровадження тренінгів емоційного інтелекту, командних завдань, ділових ігор, ситуаційного моделювання, рефлексивних практик і цифрових освітніх інструментів у персоналізованому навчанні сприяє цілеспрямованому розвитку соціально-емоційної компетентності як базового компонента професійної підготовки. Висновки. Підтверджено, що розвиток соціально-емоційної компетентності є ключовим чинником професійної успішності та конкурентоспроможності майбутніх фахівців фізичної культури і спорту в умовах персоналізованого навчання. Реалізація індивідуальних освітніх траєкторій створює сприятливі умови для формування емпатії, емоційної стійкості, відповідальності та культури професійної взаємодії.