Компетентнісний підхід у підготовці вчителя природничих дисциплін як напрям реформування вищої школи - Бутенко, Наталія Іванівна; Спринь, Олександр Борисович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. В умовах особливого сьогодення відбувається реформування вищої педагогічної освіти. Формування вчителів нового покоління спрямоване на реалізацію компетентнісного підходу як в теорії так і практиці закладів вищої педагогічної освіти. Викладачі знаходяться у пошуку нових форм та методів для здійснення ефективної фахової підготовки майбутніх вчителів, яка б відповідала сучасним вимогам педагогічної майстерності . Зміст статті містить теоретичні основи досліджуваної проблеми, зокрема, в ході аналізу літературних джерел, було розкрито різні підходи до визначення категорії компетентність, особливості формування ключових та фахових компетентностей майбутніх учителів природничих дисциплін. До вирішення цієї проблеми має бути комплексний підхід, тобто вплив на формування компетентностей біолога мають здійснювати предмети як загального циклу ( педагогіка , філософія, психологія та ін.) так і галузеві (анатомія, ботаніка, зоологія, мікологія, фізіологія та ін.), предмети вільного вибору, лабораторні практикуми, виробнича практика, самостійна та індивідуальна робота. Підготовка майбутніх вчителів біології відбувається в особливих умовах, а саме активна модернізація закладів загальної середньої освіти. В статті подано аналіз проведеного анкетного опитування майбутніх вчителів відносно бачення вирішення проблеми впровадження компетентнісного підходу в освітній процес вищої педагогічної освіти. Метою нашого напрацювання було розкрити теоретичні основи ефективної професійної підготовки вчителя природничої галузі, використовуючи компетентнісний підхід. Для виконання завдань визначених зазначеною метою були використані такі методи: аналіз наукових, методичних видань, дисертаційних досліджень, присвячених використанню компетентнісного підходу в підготовці майбутніх вчителів, анкетування здобувачів, вивчення досвіду вузівських викладачів.