Розвиток навичок академічного рисунку фігури людини у студентів художньо-мистецьких спеціальностей - Мозолюк, Олена Миколаївна; Халайцан, Володимир Петрович; Сорокін, Михайло Олексійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті розглянуто проблему розвитку навичок академічного рисунку фігури людини у студентів художньо-мистецьких спеціальностей у процесі професійної підготовки. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні поетапної методики виконання академічного рисунку оголеної та одягненої фігури людини й визначенні педагогічних умов ефективного формування професійних умінь. Методи дослідження: теоретичний аналіз мистецько-педагогічних джерел, узагальнення практичного досвіду викладання, порівняльний аналіз навчальних постановок, педагогічне спостереження за процесом формування навичок у студентів. У результаті дослідження визначено послідовність роботи над академічним рисунком: компоновка зображення на форматі, лінійно-конструктивна побудова із застосуванням опорних точок і модульного принципу вимірювання пропорцій, уточнення характерних рис, світлотональне моделювання форми з урахуванням плановості та просторових співвідношень, узагальнення й досягнення цілісності образу. Проаналізовано типові помилки студентів під час побудови та тонального опрацювання (втрата відчуття простору, надмірна деталізація, ізольованість частин фігури) та запропоновано шляхи їх подолання через розвиток об’ємно-просторового мислення, вивчення пластичної анатомії, виконання підготовчих замальовок і вправ. Наголошено, що оволодіння академічним рисунком не обмежує творчість студентів, а стає необхідною базою для подальшого професійного розвитку. Акцентовано на важливості дотримання педагогічних умов навчання у процесі ефективного розвитку навичок академічного рисунку фігури людини у студентів художньо-мистецьких спеціальностей. У висновках наголошено, що ефективність розвитку навичок академічного рисунку забезпечується дотриманням принципу «від загального до конкретного і від конкретного до загального», систематичністю навчання, поєднанням теоретичних знань і практичної роботи, а також створенням творчої атмосфери. Академічний рисунок визначено як фундамент професійного становлення майбутнього вчителя мистецтва.