Соціально-емоційне навчання в середовищі соціальної освіти України як інструмент запобігання булінгу - Усик, Олена Федорівна; Перхайло, Неля Антонівна; Басюк, Любов Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Збільшення кількості випадків агресивної поведінки серед учнів актуалізує потребу у впровадженні профілактичних заходів, спрямованих на забезпечення безпечного та психологічно комфортного освітнього середовища. У цьому контексті соціально-емоційне навчання набуває особливої важливості як складова частина освітньої практики, що формує емоційну свідомість, емпатію та навички конструктивної взаємодії між учасниками освітнього процесу. Мета статті полягає в комплексному дослідженні та визначенні оптимальних шляхів упровадження соціально-емоційного навчання в закладах освіти як засобу профілактики булінгу та створення психологічно комфортної атмосфери в колективі. Методи дослідження включають аналіз наукових джерел із проблем розвитку емоційної компетентності, систематизацію практичних підходів до запобігання насильства в школі та узагальнення досвіду впровадження соціально-емоційних програм в освітніх закладах.Результати дослідження свідчать, що соціально-емоційне навчання сприяє формуванню у здобувачів освіти навичок саморегуляції, розвитку емпатії, ефективної комунікації та конструктивного розв’язання конфліктів, що значно знижує ризики проявів агресивної поведінки. Встановлено, що системне впровадження програм такого навчання дозволяє своєчасно виявляти емоційні труднощі учнів, зменшувати рівень напруженості та формувати культуру ненасильницької взаємодії. Роль педагога в цьому процесі полягає в підтримці психологічного комфорту в колективі та координації взаємодії з батьками і спеціалістами соціальної сфери. Висновки. Соціально-емоційне навчання виступає ефективним інструментом профілактики булінгу в закладах соціальної освіти завдяки превентивному впливу та розвитку культури взаємоповаги. Його інтеграція в освітній процес сприяє створенню безпечного, інклюзивного та психологічно комфортного середовища за умови системного підходу, методичного забезпечення та підготовки педагогічних кадрів.