Теоретико-методичні засади інтеграції візуального дизайну в проєктно-орієнтовану підготовку фахівців спеціальності «Комп’ютерні науки» - Остапов, Данило Андрійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Стаття присвячена обґрунтуванню теоретико-методичних засад інтеграції візуального дизайну в проєктно-орієнтовану підготовку фахівців спеціальності F3 «Комп’ютерні науки». Актуальність зумовлена вимогами ринку праці до поєднання програмування з навичками UI/UX та інформаційного дизайну, а також прогалинами в чинному Стандарті вищої освіти (наказ МОН № 962 від 10.07.2019 р. та подальші оновлення), де візуальний дизайн не інтегровано системно в проєктну діяльність. Методологія включає аналіз літератури з проєктно-орієнтованого навчання (PBL) в IT-освіті, порівняння зарубіжного та вітчизняного досвіду інтеграції візуального дизайну, розробку структурно-функціональної моделі інтеграції та критеріїв оцінювання сформованості компетентностей. Запропоновано модель, що поєднує цільовий, змістовий, процесуальний та результативний блоки, з етапами проєктної діяльності (від аналізу завдання до рефлексії) та використанням інструментів Figma, Adobe XD, Canva. Практичний внесок полягає у формалізації відтворюваних проєктних завдань (розробка інтерфейсів дашбордів, мобільних застосунків), узгодженні технічних артефактів (прототипи, wireframes) з педагогічними індикаторами (мотивація, портфоліо, самооцінка, частка студентів, що вкладаються в терміни). Порівняльна рамка «традиційне навчання vs проєктно-орієнтоване з візуальним дизайном» демонструє переваги останнього в стабільності результатів, розвитку soft skills та готовності до ринку. Обмеження стосуються початкової апробації; подальша робота передбачає експериментальну перевірку моделі, автоматизацію оцінювання та масштабування на інші дисципліни IT-підготовки.