Міждисциплінарна інтеграція хіміко-біологічних дисциплін у системі формування фахових компетентностей майбутніх фахівців - Ямборак, Раїса Семенівна; Коваль, Тетяна В’ячеславівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Мета. Метою цього дослідження є комплексне теоретичне обґрунтування, розробка та практична реалізація системно-інтегрованої моделі викладання фундаментальних хіміко-біологічних дисциплін. Дослідження спрямоване на оптимізацію процесу фахової підготовки студентів першого курсу спеціальностей «Ветеринарна медицина» та «Харчові технології» шляхом подолання фрагментарності базових знань та формування цілісного розуміння міждисциплінарних зв’язків. Методи. Методологічне підґрунтя роботи базується на синергії компетентнісного та студентоцентрованого підходів. Застосовано комплекс технологій: проблемно-орієнтоване навчання, кейс-метод та елементи 3D-візуалізації молекулярних структур білків. Апробація здійснювалася шляхом педагогічного експерименту протягом семестру на вибірці з 22 студентів-першокурсників. Навчальний процес інтегрував вивчення колігативних властивостей розчинів з біохімією білків. Ефективність оцінювалася методами педагогічного спостереження, порівняльного аналізу академічної успішності та анкетування здобувачів. Результати. Апробація моделі продемонструвала високу результативність поєднання теоретичного матеріалу з профільними кейсами. Студенти-ветеринари успішно застосовували знання про осмотичний тиск для аналізу клінічних випадків виникнення набряків у тварин. Здобувачі спеціальності «Харчові технології» опанували методи контролю якості молока методом кріоскопії. Кількісний аналіз засвідчив підвищення середнього бала успішності у групі ветеринарної медицини на 15 %, а харчових технологій – на 12 %. Анкетування підтвердило позитивне сприйняття: 86 % респондентів відзначили високий рівень зрозумілості матеріалу, 91 % вказали на практичну користь знань, а 82 % констатували підвищення інтересу до природничих дисциплін. Висновки. Експериментально перевірена системно-інтегрована модель доводить свою життєздатність та високу педагогічну ефективність. Вона долає традиційну фрагментарність засвоєння наук, трансформуючи абстрактні фізико-хімічні поняття у дієвий інструментарій фахівця. Впровадження такого підходу на початкових етапах закладає міцний фундамент для формування стійких професійних компетентностей та стимулює здатність студентів до екстраполяції теоретичних знань на вирішення нестандартних завдань.