Когнітивні та ресурсно-вольові характеристики особистісної ефективності майбутніх бакалаврів у контексті іншомовної підготовки - Топалов, Євген (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Метою статті є теоретичне обґрунтування когнітивного та ресурсно-вольового компонентів структури особистісної ефективності здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» у процесі іншомовної підготовки. Особистісна ефективність розглядається як здатність досягати навчальних цілей, ефективно використовувати особистісні ресурси та освітні можливості, результативно співпрацювати в освітньому середовищі та адаптуватися до його змін. У такому розумінні іншомовна підготовка виступає цілеспрямованим процесом формування іншомовної компетентності як метакритерію розвитку особистісної ефективності майбутніх бакалаврів. Методи. У дослідженні використано методи теоретичного аналізу, узагальнення та систематизації наукових підходів до розуміння феномену особистісної ефективності, а також її структурних компонентів; методи контент-аналізу, диференціації та класифікації результатів наукових досліджень та актуальних наукових напрацювань для встановлення змісту когнітивного та ресурсно-вольового компонентів особистісної ефективності здобувачів освітнього ступеня бакалавр у контексті міжфакультетського освітнього компонента «Іноземна мова». Результати. У ході дослідження визначено структуру особистісної ефективності здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» у процесі іншомовної підготовки. Обґрунтовано зміст когнітивного компонент (академічна грамотність, критичне мислення та проєктне мислення, які забезпечують орієнтацію в академічному середовищі, осмислену роботу з інформацією, планування діяльності та досягнення результатів навчання). Встановлено, що ресурсно-вольовий компонент постає як складне багатовимірне утворення, яке охоплює особистісні ресурси, лінгвістичні здібності, володіння сучасними засобами комунікації та технологіями, освітні інтереси й стійка спрямованість на досягнення результатів навчання, а також здатність адаптуватися до змін освітнього середовища. Висновки. Узагальнення результатів теоретичного аналізу дає підстави стверджувати, що спрямованість іншомовної підготовки здобувачів освітнього ступеня бакалавр на розвиток їхньої особистісної ефективності забезпечуватиме їхню готовність до успішного навчання та подальшої професійної діяльності в умовах постійних змін за умови врахування у її змісті, формах, методах встановлених характеристик когнітивного та ресурсно-вольового компонентів.