Українська етнопедагогіка як аксіологічна основа розвитку емпатії молодших школярів - Мафтин, Лариса Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті досліджується українська етнопедагогіка як аксіологічно детермінований феномен культури. ЇЇ зміст акумулює систему морально-етичних настанов, які забезпечують інтеріоризацію дитиною базових цінностей гуманізму, добра, милосердя. Мета статті – теоретико-методологічне обгрунтування української етнопедагогіки як аксіологічної основи розвитку емпатії молодших школярів. У дослідженні затосовувалися такі методи: вивчення наукової літератури, педагогічне спостереження, порівняння освітніх практик, системне узагальнення отриманих даних. Проаналізовано методичні підходи до впровадження етнопедагогічних засобів у ключові освітні галузі Державного стандарту початкової освіти. Встановлено, що їх включення в освітній процес сприяє розвитку емоційної сфери, зв’язного мовлення, логічного мислення, екологічної, фізичної, духовної культури, цифрової грамотності тощо. Аргументовано думку про те, що впровадження етнопедагогічного потенціалу в усіх освітніх галузях сучасної початкової школи створює умови для цілісного розвитку особистості молодшого школяра, здатної до усвідомленого морального вибору, конструктивної взаємодії та емпатії. Результати дослідження засвідчили, що засоби української етнопедагогіки є ефективним інструментом розвитку емпатії молодших школярів за умови їх цілеспрямованого, системного й методично виваженого використання. Вони забезпечують органічне поєднання емоційного переживання, морального осмислення та практичного досвіду взаємодії, що відповідає вимогам компетентнісного підходу в початковій освіті. Отримані результати можуть бути використані для розробки методичних рекомендацій та практичних програм інтеграції етнопедагогічного компоненту у зміст початкової освіти. Висновки. Українська етнопедагогіка репрезентує цілісну аксіологічну основу формування емпатії та емоційно-ціннісної сфери молодших школярів. Інтеграція фольклорно-обрядового та традиційного матеріалу в освітній процес сучасної початкової школи сприяє усвідомленню та засвоєнню учнями гуманістичних цінностей. Системне методичне впровадження етнопедагогічного компоненту забезпечує органічне поєднання національної культурної спадщини з особистісним і емпатійним розвитком молодших школярів.