Візуалізація та аналіз даних в MS Excel - Галицький, Олександр Вадимович; Грушовенко, Дмитро Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті досліджено проблему аналізу та візуалізації даних в умовах цифровізації освітнього процесу та зростання обсягів даних, що використовується для прийняття управлінських і педагогічних рішень. Обґрунтовано актуальність застосування Microsoft Excel як доступного та поширеного інструментарію для опрацювання, аналізу й наочного подання даних. Розглянуто теоретичні засади аналізу й візуалізації даних. Визначено педагогічне призначення засобів візуалізації залежно від характеру даних і цілей аналізу. Розглянено приклад використання Microsoft Excel у педагогічній діяльності викладачів, зокрема: успішність; виявлення групи ризику; розподіл оцінок порівняння груп; динаміка результатів тощо. Здійснено опис прикладів використання та вказано з використання яких саме функцій можна це досягти. Розглянено і описано як в залежності від різних питів діаграм, для забезпечення наочного подання результатів аналізу можна здійснювати візуалізацію даних у Microsoft Excel. В залежності від типу діаграми, яку буде досягнено педагогічну мету та який педагогічний ефекти від їх використаннями ми в результаті отримуємо. Значну увагу приділено практичним аспектам використання Microsoft Excel у діяльності викладача. На прикладі використання Microsoft Excel для аналізу успішності та відвідуваності студентів, здійснено статистичний аналіз навчальних результатів (балів) і продемонстровано можливості їх візуального представлення з використанням стовпчастих, лінійних і комбінованих діаграм. Показано, що застосування візуалізації сприяє підвищенню наочності результатів аналізу, полегшує їх інтерпретацію та дає змогу своєчасно виявляти проблемні аспекти навчального процесу. Показано, що ефективна візуалізація даних сприяє кращому сприйняттю результатів аналізу, підвищує якість інтерпретації та підтримує прийняття обґрунтованих управлінських рішень у сфері освіти. Окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язані з інтеграцією Microsoft Excel з сучасними аналітичними платформами.