Інтеграція технологічної майстерності, цифрових технологій та штучного інтелекту у професійну підготовці майбутніх учителів технологій та інформатики - Шедіна, Світлана Віталіївна; Штайнер, Тетяна Віталіївна; Страутман, Лінда Леонідівна; Усов, Валентин Валентинович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті досліджено інтеграцію технологічної майстерності, цифрових технологій та інструментів штучного інтелекту у професійну підготовку майбутніх учителів технологій та інформатики у закладах вищої педагогічної освіти. Мета дослідження – обґрунтувати педагогічні та методичні підходи до інтеграції технологій і ШІ та визначити їх роль у формуванні професійних компетентностей майбутніх учителів технологій та інформатики. Методи дослідження включали аналіз науково-педагогічної літератури, порівняльний аналіз сучасних моделей підготовки вчителів, систематизацію теоретичних положень щодо використання ІКТ та ШІ, а також узагальнення практичного досвіду застосування цифрових освітніх ресурсів у викладанні технологічних і інформатичних дисциплін. Результати дослідження показали, що інтеграція технологій і ШІ підвищує ефективність професійної підготовки, сприяє розвитку творчого мислення, проєктної культури, цифрової компетентності та готовності студентів до впровадження інноваційних освітніх технологій. Визначено доцільність міждисциплінарного поєднання змісту навчальних дисциплін із технологічною та цифровою діяльністю, методикою викладання та використанням цифрових інструментів. Отримані результати можуть бути використані для удосконалення змісту технологічної та інформатичної освіти, розроблення сучасних методик викладання та впровадження інноваційних цифрових технологій у систему підготовки майбутніх учителів. Висновки: Інтеграція технологічної майстерності, цифрових технологій та штучного інтелекту сприяє модернізації підготовки майбутніх учителів технологій та інформатики та підвищенню якості педагогічної освіти. Поєднання практичної та цифрової діяльності формує комплексні професійні компетентності студентів, розвиток творчого й інноваційного мислення, а також готовність до ефективного використання сучасних освітніх технологій. Використання цифрових платформ і ШІ активізує проєктну діяльність, підвищує цифрову компетентність і практичну спрямованість навчання. Результати дослідження можуть застосовуватися для удосконалення змісту технологічної та інформатичної освіти, розроблення методик викладання та впровадження інноваційних цифрових технологій у підготовку майбутніх учителів.