Оцінка ефективності моделі формування ціннісних орієнтацій до фізичної культури студентської молоді Китаю за показниками якості життя - Пальчук, Марія Борисівна; Трачук, Сергій Васильович; Луo Сяньюй; Семенчук, Нікіта Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотанія. Метою дослідження – оцінка ефективності моделі формування ціннісних орієнтацій до фізичної культури студентської молоді Китаю на основі аналізу показників якості життя. Методи. Теоретичний аналіз науково-методичної літератури, психологічні методи (методика ціннісних орієнтацій М. Рокіча, опитувальник якості життя SF-36), а також методи математичної статистики. Результати. У межах дослідження розроблено та реалізовано модель формування ціннісних орієнтацій до фізичної культури студентської молоді, яка передбачає створення мотиваційно-ціннісного освітнього середовища, використання різних форм організації рухової активності та поетапну організацію педагогічного процесу. Результати дослідження засвідчили позитивну динаміку показників якості життя студентів і студенток за всіма шкалами опитувальника SF-36. Встановлено підвищення показників фізичного функціонування, загального стану здоров’я, життєвої енергії, соціального функціонування та психічного здоров’я. Висновки. Результати свідчать, що формування системи термінальних цінностей (здоров’я, активне життя, фізичне благополуччя) та інструментальних цінностей (дисциплінованість, відповідальність, самоконтроль) сприяє підвищенню рівня рухової активності студентської молоді та покращенню фізичних, психоемоційних і соціальних компонентів якості життя. Запропонована модель може бути використана для оптимізації системи фізичного виховання студентів у закладах вищої освіти.