Місце духовно-моральних цінностей у процесі формування особистості здобувача освіти - Башкір, Ольга Іванівна; Южека, Роман Сергійович; Баніт, Ольга Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті розглянуто проблему формування духовно-моральних цінностей особистості здобувача освіти. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю посилення ціннісної складової підготовки майбутніх педагогів в умовах соціокультурних трансформацій та реформування системи освіти, через призму особистості яких формуються ціннісні орієнтири здобувачів середньої освіти. У сучасному освітньому просторі зростає потреба у фахівцях, які не лише володіють професійними знаннями й уміннями, а й характеризуються сформованою системою духовно-моральних орієнтирів, здатністю до відповідального морального вибору та етичної поведінки. Метою статті є теоретичне осмислення сутності, структури та функцій духовно-моральних цінностей у становленні особистості здобувача освіти. У роботі проаналізовано наукові підходи до трактування понять «духовність», «моральність» та «цінність» у сучасному педагогічному дискурсі. Розкрито сутність духовно-моральних цінностей як інтегративного утворення, що поєднує світоглядні переконання, етичні норми та особистісні установки. Визначено їх структурні компоненти: когнітивний, емоційно-ціннісний та поведінковий, які у взаємодії забезпечують цілісність ціннісної сфери особистості. Обґрунтовано основні функції духовно-моральних цінностей у професійному становленні майбутнього педагога, зокрема орієнтаційну, регулятивну, мотиваційну, інтегративну та виховну. Показано, що саме система духовно-моральних орієнтирів визначає характер професійної позиції педагога, особливості його взаємодії з учнями та здатність здійснювати виховний вплив через особистий приклад.