Інтеграція цифрових технологій у музичну освіту: виклики та перспективи - Щербак, Ігор Вікторович; Гусар, Дзвіна Олексіївна; Завісько, Наталія Зіновіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Мета дослідження полягає в комплексному аналізі потенціалу цифрових технологій у викладанні музичних дисциплін, а також у визначенні педагогічних умов, за яких цифровізація освітнього процесу забезпечує реальне підвищення якості навчання, розвиток фахових компетентностей і розширення можливостей творчої самореалізації здобувачів освіти. Методологія дослідження ґрунтується на використанні комплексу загальнонаукових методів, зокрема теоретичного аналізу, синтезу, порівняння, узагальнення та систематизації наукових джерел, присвячених проблематиці цифрової трансформації музичної освіти. У роботі також застосовано підхід до класифікації та інтерпретації сучасних цифрових практик, що охоплюють використання штучного інтелекту, онлайн-платформ, мобільних застосунків, програм нотного набору, звукозапису й аудіообробки, а також імерсивних технологій доповненої та віртуальної реальності. Окремий аналітичний акцент зроблено на моделях змішаного навчання, інструментах формувального оцінювання та критеріях ефективного зворотного зв’язку в умовах цифрового освітнього середовища. Наукова новизна полягає в уточненні концептуальних напрямів цифрової модернізації музичної освіти, серед яких персоналізація освітніх траєкторій, застосування автоматизованої аналітики навчального поступу, цифрова підтримка розвитку слухових, виконавських і творчих умінь, а також розширення спектра музично-педагогічних практик завдяки інтеграції інноваційного інструментарію. У дослідженні обґрунтовано дидактичні умови ефективного впровадження цифрових засобів, зокрема їхню змістово-методичну релевантність, наявність прозорих критеріїв оцінювання, забезпечення якісного педагогічного супроводу та збереження балансу між технологічною медіацією і безпосередньою музичною взаємодією. Водночас окреслено основні ризики й обмеження цифровізації, пов’язані з нерівністю доступу до технічних і програмних ресурсів, надмірною цифровою інтенсифікацією освітнього процесу, потенційною шаблонізацією творчої діяльності, а також проблемами академічної доброчесності, конфіденційності даних і дотримання авторського права. В результаті було встановлено, що впровадження цифрових рішень, зокрема технологій штучного інтелекту, інтерактивних та імерсивних середовищ, а також програмних засобів для створення, редагування, аналізу й інтерпретації музичного матеріалу, сприяє посиленню практикоорієнтованого характеру навчання, підвищенню рівня залученості здобувачів освіти та точнішій адаптації освітнього процесу до їхніх індивідуальних освітніх потреб. Разом із тим доведено, що результативність цифровізації музичної освіти визначається не лише наявністю сучасних технологічних засобів, а насамперед рівнем методичної адаптації навчальних курсів, сформованістю цифрової компетентності викладачів, якістю зворотного зв’язку та оптимальним поєднанням цифрових інструментів із традиційними формами музичного виховання та виконавської підготовки.