Методика оцінювання студентських робіт з урахуванням використання СhatGPT - Серман, Леся; Боднарчук, Наталія; Серман, Тарас; Сулейманова, Інна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті проаналізовано використання технологій штучного інтелекту в освітньому процесі, їх вплив на навчальну мотивацію, ефективність навчання та можливості персоналізації освітнього середовища. Окреслено переваги й ризики застосування ШІ, зокрема проблему академічної доброчесності та необхідність удосконалення підходів до оцінювання результатів навчання здобувачів освіти. Методи дослідження. У роботі застосовано аналіз наукової літератури, контент-аналіз письмових робіт студентів, експертну оцінку, анкетування та усне опитування для визначення ступеня використання ШІ, рівня самостійності та глибини розуміння матеріалу. Результати інтегрувалися для формування багаторівневої системи градієнтного оцінювання. Результати дослідження. Проведено опитування близько 100 викладачів і здобувачів освіти ВСП «Івано-Франківський фаховий коледж фізичного виховання НУФВСУ» щодо використання інструментів штучного інтелекту (зокрема ChatGPT, Gemini, Copilot) у навчальному процесі. Вивчено частоту використання ШІ, ставлення респондентів до його застосування та ефективність традиційних методів оцінювання. Обґрунтовано градієнтний підхід до оцінювання письмових робіт, який розглядається як континуум від повної залежності від ШІ до самостійного, усвідомленого та результативного виконання завдань. Визначено критерії виявлення рівня використання ШІ (зв’язність тексту, оригінальність, мовні особливості, здатність студента пояснити виконану роботу) та запропоновано чотирирівневу шкалу оцінювання. Висновки. Запропонований підхід дозволяє підвищити об’єктивність оцінювання в умовах активного використання ШІ, сприяє розвитку критичного мислення, відповідального використання цифрових технологій і формуванню навичок самостійної роботи. Інтеграція письмового та усного контролю, а також розвиток prompt-компетентності є важливими складовими сучасного освітнього процесу.