Реалізація технології підготовки майбутніх лікарів до просвітницької діяльності на засадах міждисциплінарного підходу - Осінній, Іван Анатолійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Підготовка до просвітницької діяльності майбутніх лікарів представлена у вигляді педагогічної технології, що реалізується на засадах міждисциплінарної інтеграції освітніх компонентів. Метою статті визначено представлення реалізації технології підготовки майбутніх лікарів до просвітницької діяльності на засадах міждисциплінарного підходу у практиці медичного університету. Методи. Для досягнення поставленої мети було проведено комплексний аналіз освітньої програми у галузі «Медицина», виокремлено тематично споріднені освітні компоненти, узагальнено їх у змістові блоки просвітництва;. Результати. Технологія підготовки до просвітницької діяльності майбутніх лікарів реалізовувалась шляхом означення конкретної просвітницької теми (змістово-цільового блоку), виокремлення у межах цієї теми навчальних дисциплін Освітньої програми, актуалізації діяльності студентів, спрямованої на просвітництво споживачів за конкретною загальною темою у межах кожної із дисциплін. Було виокремлено змістово-цільові блоки: «Просвітництво з реабілітації», «Особливості догляду», «Особливі аудиторії», «Комунікація», «Просвітництво здорової людини». Підготовка до просвітницької діяльності майбутніх лікарів здійснювалась із шляхом їхньої залученості до симуляційних занять, тренінгів з комунікації, створення інформаційних матеріалів, підготовки публічних виступів, застосування кейс-методів у роботі з пацієнтами. Результатом міждисциплінарної підготовки студентів-медиків до просвітництва став дослідницький проєкт, зміст якого містив частини завдань, виконаних у межах кожної із дисциплін блоку. Якість проєкту оцінювалась за критеріями: відповідність змісту інформації меті заходу; доступність пояснення; комунікативна ефективність; практична цінність рекомендацій. Висновки. Ефективність технології підготовки майбутніх лікарів до просвітницької діяльності на засадах міждисциплінарного підходу обумовлена інтеграцією освітніх компонентів у змістово-цільовий просвітницькі блоки, що дозволяє актуалізувати увагу студентів у межах викладання означених дисциплін на аспекти, які можуть бути використані у просвітництві суспільних аудиторій споживачів, формує у майбутніх лікарів комплексну фахову компетенцію разом із усвідомленням соціальної значущості набутих знань.