Програмно-нормативне забезпечення розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю - Томащук, Олена Григорівна; Індика, Світлана Ярославівна; Деделюк, Ніна Автономівна; Романюк, Віктор Петрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Дослідження спрямоване на аналіз та узагальнення програмно нормативних засад розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю в Україні та за її межами в умовах оновлення законодавчої бази, а також на визначення шляхів удосконалення державної політики у цій сфері. У роботі використано теоретичний аналіз наукових джерел з проблематики фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, аналіз національної нормативно правової бази, програмних та стратегічних документів, а також методи порівняльно правового аналізу, систематизації та узагальнення. Встановлено, що сучасні програмно нормативні засади розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю в Україні формують розгалужену систему, яка охоплює законодавчі акти, діяльність державних і регіональних інституцій, а також функціонування мережі закладів «Інваспорт». Визначено значення законодавчих змін 2025 року, зокрема виокремлення адаптивного спорту як самостійного напряму державної політики. Проаналізовано зарубіжний досвід, що ґрунтується на діяльності міжнародних організацій, таких як ООН, ЮНІСЕФ, IPC, а також на практиках країн ЄС, де інклюзивний спорт розвивається в умовах багаторівневого управління, партнерства та застосування інноваційних технологій. Порівняльний аналіз засвідчив необхідність модернізації української системи через посилення міжвідомчої взаємодії, розвиток доступної інфраструктури та впровадження інновацій у тренувальний і реабілітаційний процеси. Україна має достатній нормативно правовий і організаційний фундамент для розвитку адаптивного спорту, однак подальший прогрес потребує узгодженості державних і регіональних програм, зміцнення інституційної взаємодії, інтеграції міжнародних практик, розширення інклюзивних форм участі та модернізації спортивної інфраструктури відповідно до принципів універсального дизайну.